Consiliul Local Oradea va fi chemat să aprobe joi indicatorii tehnico-economici ai unei investiţii de 6,5 milioane euro în reamenajarea actualei Pieţe Cetate într-un centru de antreprenoriat cu produse agro-alimentare, după modelul celui din Rogerius.

Cu parcare subterană...

Potrivit unui comunicat al municipalităţii, piaţa modernizată va avea, printre altele, 500 de mese pentru legume şi fructe,138 de module comerciale pentru produse nealimentare, 70 de module comerciale pentru flori, carne şi lactate, precum şi 40 de spaţii comerciale de uz general.

Viitoarea piaţă va fi deservită de o parcare subterană cu 150 de locuri. Accesul în parcare se va face prin spatele sediului Finanţelor Publice, printr-un pasaj subteran care va face legătura cu bulevardul Dimitrie Cantemir şi strada Griviţei.

Va mai dăinui doar hala din cărămidă care a servit la începutul secolului trecut ca şi depou de tramvaie. Cu excepţia acestui monument istoric industrial, care va fi păstrat, toate clădirile vor fi noi, iar la etajul imobilului va fi amenajată o zonă de instruire pentru dezvoltarea afacerilor în sectorul comercial agricol.

Şantier din toamnă

Noul centru comercial va fi deservit de două drumuri de legătură, din care unul spre strada Griviţei, care va asigura şi accesul la parcare, şi altul dinspre strada Cicero.

În această zonă vor fi amenajate 50 de locuri de parcare la sol pentru cumpărători şi riverani. Pentru a face loc parcărilor, actualul punct termic care va fi mutat în subteran.

"În iunie se va aproba proiectul tehnic, iar în prima jumătate a lunii iulie vom demara licitaţia pentru contractarea lucrărilor, urmând ca din toamnă să putem începe lucrările. În final, va fi evident un progres major faţă de ceea ce avem azi", a declarant primarul Ilie Bolojan.

Lucrările de amenajare a pieţei sunt cofinanţate din fonduri europene prin programul Interreg România - Ungaria 2014-2020, dar cea mai mare parte a investiţiei este suportată din bugetul local.

Valoarea totală eligibilă a proiectului pentru Oradea se ridică la 6,5 milioane euro, sumă care nu cuprinde costurile parcării subterane. Din această sumă, contribuţia bugetului european este de 1,7 milioane euro, cea a bugetului local de 263.000 euro, iar diferenţa de 4,5 milioane euro va fi asumată de bugetul local.