Înainte de sfârşitul acestui an, la intersecţia străzilor Cele Trei Crişuri, Calea Clujului şi Piaţa Independenţei va fi amenajat un sens giratoriu. Măsura va fi luată pentru fluidizarea circulaţiei în zonă şi menajarea noilor tramvaie Siemens.

"Lucrările presupun înlocuirea liniilor de tramvai, pentru că sunt uzate. De asemenea, trebuie mărite razele de curbură ale liniei, deoarece curbele prea strânse distrug bandajele la tramvaiele Siemens şi firma spune că în condiţiile acestea nu mai asigură garanţia", a declarat Leontin Pătcaş, şeful Serviciului Drumuri şi Poduri din cadrul Primăriei Oradea.

Circulaţia în viitorul sens giratoriu se va face cu intrare dinspre Calea Mareşal Ion Averescu, podul Dacia şi Piaţa Independenţei, iar actualele semafoare vor fi desfiinţate. "Vor mai exista doar două semafoare, dar şi acelea pentru tramvai. Ele vor fi automatizate şi vor da undă verde la apariţia garniturii", spune Pătcaş.

Cu ocazia lucrărilor, vor fi automatizate şapte macaze, pentru ca vatmanii să nu mai fie obligaţi să coboare ca să le schimbe manual, cu levierul.

Pentru a desfiinţa actualele curbe, viitorul traseu al liniilor de tramvai va traversa sensul giratoriu pe la jumătate, înaintând aproape drept pe strada Piaţa Independenţei, prin faţa catedralei "Învierea Domnului".

Mutarea liniei de tramvai cu circa 20 de metri va aduce un plus de peste 250 metri pătraţi suprafeţei parcării din Centrul Civic şi va permite extinderea spaţiului verde.

Viitorul sens giratoriu este deocamdată în fază de proiect, urmând să fie dezbătut în comun de către reprezentanţii OTL, Direcţiei Tehnice a Primăriei Oradea şi Poliţiei Rutiere.

Investiţia a fost estimată în jur la două milioane de euro, dar în urma licitaţiei preţul final va fi probabil mai mic. Lucrările vor fi suportate în proporţie de 60% din bugetul local, iar diferenţa va fi alocată de către regia de transport local.