De sâmbăta trecută, Centrul de Transfuzii Sanguine din Oradea înregistrează un deficit de sânge din grupele negative 0, A şi B, motiv pentru care îi roagă pe orădenii care au aceste grupe de sânge cu RH negativ să doneze.

"De sâmbătă am fost nevoiţi să apelăm la ajutorul colegilor de la Centrul de Transfuzii din Arad pentru a onora comenzile spitalelor din Bihor pentru aceste grupe de sânge, deoarece nu am făcut faţă unor patologii de genul celor determinate de accidente rutiere, afecţiuni oncologice şi anemii severe cauzate de afecţiuni digestive", a declarat marţi pentru BIHOREANUL directorul Centrului de Transfuzii din Oradea, dr. Ligia Burtă.

Potrivit acesteia, "a fost pentru prima oară în acest an când a trebuit să cerem ajutor din alte judeţe".

Din cauza deficitului de sânge din grupele negative, la Spitalul Judeţean ar putea fi amânate unele intervenţii chirurgicale ne-urgente, a declarat şi managerul acestei unităţi, dr. Gheorghe Carp.

Pentru o operaţie de complexitate peste medie, pacientului îi este necesară o cantitate de sânge de circa 1-3 litri, ceea ce înseamnă că ar fi nevoie de câte 6-8 donatori.

"Facem un apel la populaţia Oradiei să se prezinte la noi pentru a dona sânge, mai ales din grupele 0, A şi B cu RH negativ, dar nu numai", spune şefa Centrului de Transfuzii, dr. Ligia Burtă.

Pentru a fi acceptat, donatorul trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 55 de ani, să aibă o greutate de cel puţin 60 de kilograme (indiferent de statură) şi, fireşte, să aibă o stare de sănătate bună.

În România, donatorii primesc în schimbul sângelui recoltat tichete de masă.