Centrul de zi Iedera a fost dat în funcţiune. Viceprimarii Oradiei, Florica Cherecheş şi Rozalia Biro, au inaugurat marţi, cu ocazia Zilei Internaţionale a persoanelor cu sindrom Down, centrul din strada Louis Pasteur 42 destinat persoanelor care suferă de această afecţiune cromozomială. La eveniment au participat circa o sută de persoane, printre care reprezentanţi ai Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, care a câştigat finanţarea, ai ADR Nord-Vest, care a ajutat la implementarea proiectului, dar şi ai Asociaţiei Down Oradea, beneficiarii direcţi ai acestei investiţii.

Lucrările de reabilitare şi extindere a imobilului au fost finanţate printr-un proiect european în valoare de 1,9 milioane lei. În urma licitaţiilor, suma cheltuită efectiv pentru lucrări, asistenţă tehnică, mobilier, echipamente şi altele a fost în final de 794.554 lei fără TVA, reprezentând doar 41% din costurile estimate.

În scurta sa luare de cuvânt, viceprimarul Florica Cherecheş a amintit că la sfârşitul anului 2010, înainte de implementarea proiectului, pe locul noului centru exista doar o casă autodemolare, plină de mizerii şi înconjurată de boscheţi. "Este fantastic să inaugurăm acest centru de Ziua Mondială a Sindromului Down în 21 martie, când Asociaţia Down Oradea împlineşte 21 de ani de la înfiinţare. Le mulţumesc celor de la asociaţie pentru tot ceea ce fac în sprijinul semenilor noştri care suferă de sindromul Down şi totodată le doresc multă sănătate şi succes în continuare", a spus Cherecheş.

Cromozomul 21

La rândul său, viceprimarul Rozalia Biro a lămurit modul în care a fost desemnată ziua de 21 martie pentru a fi dedicată persoanelor cu sindrom Down şi a subliniat importanţa integrării sociale a persoanelor care suferă de această afecţiune cromozomială.

"21 martie a fost desemnată ca ziua persoanelor cu sindrom Down pentru că această afecţiune este generată de cromozomul 21. Azi este pentru prima dată când în 18 oraşe din România se sărbătoreşte Ziua Mondială a Sindromului Down. Trebuie să avem deschiderea necesară faţă de persoanele care suferă de această boală şi faţă de persoanele cu dizabilităţi", a spus Biro.

Vor putea munci...

Prezent la eveniment, şeful DMPFI, Marcel Boloş, a spus că reabilitarea şi extinderea centrului din strada Louis Pasteur nu înseamnă şi finalizarea investiţiilor. "Aici urmează să fie implementat un al doilea proiect, în valoare de circa 500.000 euro, pe programele pentru economie socială. Copiii şi persoanele din acest centru vor avea un atelier de lumănări decorative în cadrul căreia se vor simţi utili", a spus Boloş.

Lumânările decorative produse de copiii cu sindrom down vor fi valorificate în cadrul unor acţiuni cu caracter umanitar pentru sprijinirea persoanelor cu dizabilităţi.

Un spectacol drept răsplată

În numele Asociaţiei Down Oradea, preşedintele Lucia Ciobanu a mulţumit reprezentanţilor municipalităţii pentru sprijinul acordrat. "Îmi este foarte greu, la fel ca şi părinţilor care stau în spatele meu, să găsesc cuvinte potrivite pentru a mulţumi pentru acest cadou minunat administraţiei locale. Acest centru reprezintă foarte mult pentru asociaţia noastră, faptul că am primit-o înseamnă că nu mai suntem singuri", a spus Ciobanu.

Adevăratele mulţumiri au venit însă din partea copiilor din asociaţie, care au susţinut în faţa invitaţilor un emoţionat moment artistic în care fiecare dintre ei au dansat pe o melodie liber aleasă. Bucuria din ochii lor i-a emoţionat pe cei prezenţi, care i-au răsplătit cu aplauze. Viceprimarul Florica Cherecheş a oferit asociaţiei ca şi cadou de casă nouă o floare şi o biblie ilustrată, iar Rozalia Biro a dăruit fiecărui copil o cană cu gura în formă de inimă.

Sindromul Down a fost descris pentru prima dată de medicul englez John Langton Haydon Down în anul 1866, cu circa un secol înainte ca geneticianul francez Jerome Lejeune să descopere că afecţiunea este cauzată de prezenţa unui cromozom 21 suplimentar. Persoanele cu sindrom Down prezintă dificultăţi de învăţare, gradul de dizabilitate fiind diferit de la un individ la altul şi, în ciuda testelor medicale la care sunt supuse viitoarele mame, este imposibil de apreciat inclusiv în momentul naşterii cât de mare va fi acesta. La nivel mondial incidenţa sindromului este de unul la 800 de naşteri.

La nivel naţional, în lipsa unor statistici oficiale, asta înseamnă cam 30.000 de persoane cu trisomie 21.