Studiul privind reabilitarea faţadelor imobilelor din centrul istoric al oraşului, comandat de municipalitate, arată că majoritatea clădirilor monument se află într-o avansată stare de degradare. Studiul, realizat de o echipă formată din opt arhitecţi se află încă în lucru, dar datele preliminare sunt relevante pentru întreg ansamblul zonei centrale.

"Până în momentul de faţă am studiat clădirile situate pe malul stâng al Crişului Repede. Este vorba de aproximativ 1.800 de case, situate pe 90 de străzi, iar în luna iunie se va finaliza şi pentru clădirile de pe partea dreaptă. Am constatat că aproximativ 5% dintre clădiri sunt bine întreţinute, la restul efectuându-se intervenţii necorespunzătoare", a declarat arhitectul Ernest Pafka, coordonatorul proiectului, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă. Pafka a susţinut că, în mod paradoxal, imobilele cel mai bine întreţinute sunt cele la care nu s-a intervenit deloc. "Cei care nu avut bani nu şi-au întreţinut casele şi, culmea, acestea sunt cel mai bine întreţinute pentru că s-au păstrat ornamentaţiile şi volumetriile", a declarat arhitectul.

Pafka a afirmat că majoritatea intervenţiilor făcute la imobile au degradat şi mai mult starea iniţială a acestora. "Concluziile studiului sunt că majoritatea intervenţiilor au fost făcute necorespunzător. S-au făcut intervenţii fără respectarea proiectului sau autorizaţiei de construcţie, s-au declarat unele intervenţii ca reparaţii curente pentru că nu necesită autorizaţie de construcţie şi legea nu prevede clar ce înseamnă asta sau, şi mai rău, s-a lucrat bine după un proiect prost", a susţinut arhitectul.

"Inventarul" ruinelor

Studiul privind starea faţadelor a costat bugetul local 500.000 lei şi are ca termen de predare data de 15 iunie. În cadrul proiectului vor fi analizate peste 2.800 de faţade ale unor clădiri monument, iar specialiştii vor face sugestii cu privire la intervenţiile necesare pentru reabilitarea acestora. "Acest studiu ne va permite să avem o fişă a fiecărei clădiri din care vor rezulta elementele de patrimoniu, clasificarea acesteia, elementele de faţadă precum şi intervenţiile care pot fi făcute. Fiecare proprietar va şti în ce situaţie se găseşte imobilul pe care îl are", a declarat primarul Ilie Bolojan.

Odată finalizat, studiul va constitui cadrul legal pe baza căruia municipalitatea va elibera autorizaţiile de construire pentru intervenţia la imobilele situate în centrul istoric al municipiului. Pe baza documentului, Primăria îşi va putea argumenta nominalizările clădirilor care vor cădea sub incidenţa taxei speciale pentru neîntreţinerea faţadelor care a fost instituită de Consiliul Local începând din acest an.

Pentru orădenii interesaţi, în cursul acestei săptămâni sunt afişate în sala mare a Primăriei imagini cu imobilele luate în studiu şi soluţiile propuse de specialişti pentru reabilitarea lor. Începând de săptămâna viitoare expoziţia se va muta pe holul Direcţiei Urbanism.