La intrarea în incinta unităţii militare de pe Calea Armatei Române, două dintre maşinile antemergătoare ale suitei preşedintelui Traian Băsescu au ratat oprirea, prima fiind lovită din spate de cea de a doua, ceea ce a produs un zgomot puternic, acoperit însă repede de fanfara Regimentului de Gardă.

SPP-istul aflat la volanul celui de-al doilea Subaru din coloană a cotit brusc stânga, reuşind astfel să protejeze maşina din spate, în care se afla preşedintele Băsescu, şi căreia i-a făcut, în acest fel, suficient loc pentru a se opri în condiţii de siguranţă. Imediat după producerea incidentului, SPP-iştii au ascuns maşinile avariate într-o remiză a unităţii miliare, ca să nu poată fi fotografiate sau filmate de jurnaliştii prezenţi.

msina busita.jpgŞeful statului a ajuns la Oradea marţi în jurul orei 10.30, cu avionul, iar apoi a mers la sediul Centrului amenajat în fosta unitate de cercetare diversiune UM 01277. Preşedintele Băsescu a fost întâmpinat de Garda de Onoare adusă special de la Bucureşti şi formată din peste o sută de militari.

La inaugurarea Centrului au mai participat ministrul Apărării, Gabriel Oprea, şi şeful Statului Major General, amiralul Gheorghe Marin, demnitari militari din armatele- sponsor, adică din Ungaria, Slovenia, Grecia şi Turcia. Cea mai înaltă oficialitate a NATO prezentă este amiralul Luciano Zappata, locţiitor al comandantului Comandamentului Strategic Aliat pentru Transformare (SACT).

Zappata: Oradea nu e ameninţată

Înaintea inaugurării, amiralul Luciano Zappata s-a declarat "foarte încântat" de modul în care a fost realizat acest centru. Directorul unităţii, colonelul Eduard Simion, a afirmat că aceasta va fi deservită 80 de militari, din care 16 din armatele naţiunilor sponsor, în prezent derulându-se negocieri cu armata Slovaciei şi a SUA pentru ca şi acestea să devină sponsori. Cei 16 militari se vor prezenta în curând la post, împreună cu familiile lor.

În ceea ce priveşte numărul militarilor NATO care se vor pregăti la Oradea, colonelul Simion a afirmat că acesta este, deocamdată, "de ordinul sutelor în fiecare an", dar există premise ca acest număr să devină de ordinul miilor, "în funcţie de interesul ţărilor NATO".

Întrebat de jurnalişti dacă existenţa la Oradea a acestei unităţi va expune zona la ameninţări teroriste, amiralul Zappata a declarat că nu crede acest lucru. "Nu cred că există ameninţări specifice la adresa oraşului sau a ţării dumneavoastră", a spus Zappata.

Băsescu: Dovada că suntem aliaţi!

Briefingul de presă susţinut de directorul Centrului şi de amiralul Zappata a fost urmat de ceremonia propriu-zisă a inaugurării, desfăşurată în aer liber, pe o vreme crâncenă, cu frig şi ninsoare viscolită.

Pe scena amplasată în curtea interioară a unităţii şi acoperită cu o prelată impermeabilă au luat loc oficialităţile militare, care au asistat la înmânarea drapelului NATO Centrului, precum şi la arborarea - însoţită de imnul fiecărui stat - a drapelelor naţiunilor-sponsor: Grecia, Turcia, Slovenia şi Ungaria, precum şi, evident, al României.

După momentele festive, şeful statului a ţinut un discurs în care a subliniat importanţa centrului de la Oradea în cadrul Alianţei. „Această instituţie vine să susţină procesul de transformare pe care Alianţa şi l-a asumat pentru a îndeplini cerinţele din procesul de adaptare la noile ameninţări globale. Această instituţie este o dovadă a modului responsabil în care România contribuie la pregătirea Alianţei pentru viitor", a spus Băsescu.

De asemenea, preşedintele a vorbit despre creşterea rolului României în cadrul Alianţei. „România face un pas important în conturarea profilului său nord-atlantic", a spus Băsescu, adăugând că amplasarea la Oradea a acestei unităţi de elită repretintă „o recunoaştere a valorii militarilor noştri în teatrele de operaţiuni".

Traian Băsescu a mulţumit reprezentanţilor statelor-sponsor, şi a anunţat că „acestora li se vor alătura Slovacia şi Statele Unite", care au semnat memorandumuri în acest sens.

La final, preşedintele României a subliniat importanţa inter-operabilităţii pe care centrul HUMINT de la Oradea o va asigura în domeniul culegerii de informaţii din sursă umană. „Succesul nostru ca aliaţi în a ne asigura securitatea depinde din ce în ce mai mult de modul în care colaborăm", a spus el.

După ce şi-a terminat discursul extrem de scurt, şeful statului a plantat un copac în incinta unităţii, împreună cu amiralul Luciano Zappata, după care, împreună cu demnitarii militari, a făcut un tur al unităţii.

Traian Băsescu a părăsit incinta Centrului după aproximativ o oră, îndreptându-se direct spre Aeroport, refuzând orice declaraţie pentru presă.

Şi jurnaliştii au putut vizita o parte din Centrul de Excelenţă, însă majoritatea au fost dezamăgiţi deoarece au fost plimbaţi numai în zone lipsite de orice importanţă, adică în săli ca orice alte încăperi dintr-o clădire oarecare, fără a li se premite să vadă nimic din sălile de comandă ori de comunicaţii.

Citeşte detalii despre centrul NATO în articolul: Şcoala de spionaj