Traficul pe DN1 între Aleșd și Tinăud se desfășoară dirijat și cu restricții de viteză în contextul lucrărilor care se efectuează în aceste zile în zona în care viitoarea centură a Aleșdului se intersectează cu șoseaua națională. Stadiul lucrărilor la întreaga investiție a ajuns la 60%, potrivit unui comunicat trimis miercuri de reprezentanții Consiliului Județean Bihor. 

Constructorii lucrează în prezent la turnarea asfaltului pe o porțiune. Vor fi așternute două straturi de asfalt pe un tronson de 2 kilometri pe brațul de nord al centurii, cuprins între girația dintre Aleșd și Tinăud și girația din Peștiș, se precizează în informare. 

„Asfaltarea în zona girațiilor, la intersecția cu drumurile naționale, necesită impunerea unor restricții de circulație. Prin urmare, până la sfârșitul acestei săptămâni, tranzitul pe DN 1 între Aleșd și Tinăud se va face dirijat și cu restricții de viteză. În următoarea săptămână se va turna stratul de bază, iar în săptămâna 10 - 15 iulie este programată turnarea stratului de uzură”, a explicat Ilie Bolojan, președintele CJ Bihor, prin același comunicat. 

(sursa foto: CJ Bihor)

Centura Aleșd are 5,8 kilometri și le va oferi șoferilor o rută nouă, care ocolește orașul. Un prim tronson al șoselei, cel spre Peștiș, către județul Sălaj, ar putea fi folosit de șoferi încă din luna august. 

„Ne propunem ca în a doua jumătate a lunii iulie lucrările pe brațul de nord să fie integral finalizate. Se vor monta parapeții de protecție și semnalizările. După realizarea marcajelor de circulație și recepția parțială a lucrărilor, brațul de nord urmează să fie deschis circulației la jumătatea lunii august”, a mai transmis Ilie Bolojan. 

Potrivit președintelui CJ Bihor, „lucrările avansează și pe brațul de sud”, însă aici sunt înregistrate întârzieri cauzate de procesele intentate de mai mulți localnici nemulțumiți că viitoarea șosea de centură trece prin cartierul lor de case pe o distanță de 480 metri. După cum BIHOREANUL a scris, în această lună, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins definitiv acțiunea localnicilor, iar în perioada următoare sentința ar trebui pusă în aplicare, iar lucrările continuate și în zona respectivă. 

Centura Aleșd este construită de asocierea de firmele Drum Asfalt și Trameco, iar valoarea totală a investiției este de 74.871.982,59 lei, fără TVA. Finanțarea este asigurată din fonduri externe nerambursabile, alocate prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020.

Proiectul se realizează în baza unui protocol de colaborare dintre CJ Bihor și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!