Există o organizaţie relativ nouă a tineretului maghiar, condusă de domnul Istvan Csomortanyi, care în ultimul timp s-a afirmat puternic. Prima ieşire la rampă, lăudabilă de altfel, a fost când acesta a cerut ca vechiul patrimoniu industrial al oraşului să fie ocrotit. Aşa au aflat orădenii că vechea moară Emilia se autodemolează, iar pasarela de la Gară e pregătită pentru tăiere.

Din păcate, semnalele au rămas la stadiu de zgomot, moara se surpă într-o veselie singură, iar pasarela continuă să fie un pericol public. Dacă un copil zvăpăiat cade pe şine, nu cred că tinerii maghiari îşi vor mai revendica ideea salvării monumentului moştenit de la austro-ungari.

M-a surprins, însă, reacţia lor la ideea Primăriei de a face un drum expres pe lângă calea ferată, din zona Dragoş Vodă până pe Ecaterina Teodoroiu, junii maghiari cerând ca în locul acesteia să se facă o centură care să ocolească vechiul cartier Episcopia. Mie, unul, amândouă ideile mi se par admirabile şi nu văd de ce una trebuie opusă celeilalte. Numai bani să fie.

Decât să-şi consume energia împotriva proiectului Primăriei, Csomortanyi & Co ar face mai bine să-şi canalizeze eforturile pentru centura care ar scoate din Episcopia traficul greu. Asta cu atât mai mult cu cât e ştiut faptul că primarul Ilie Bolojan e un tip încăpăţânat, care nu renunţă uşor la ideile lui, iar în multe cazuri încăpăţânarea a dus la rezultate remarcabile.

Îşi mai aminteşte cineva de ecologiştii de ziua a şaptea, care se legau cu lanţuri numai să nu se facă Podul Sovata, pe motiv că se distruge habitatul? Uite că acum se circulă la greu, iar peştii nu-şi îndeasă aripioarele în branhii...