Noul drum de legătură dintre Oradea și Nojorid, care ocolește această localitate și racordează centura orașului la viitorul Inel Metropolitan de Sud, va fi deschis circulației integral sâmbăta aceasta, după ce în urmă cu o săptămână a fost dat în folosință un tronson.

La finele lunii trecute, președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, avansase data de 18 august, cu o săptămână înaintea termenului limită prevăzut în contractul de execuție cu firma constructoare.

De la un capăt la celălalt

„Sâmbătă, 17 august, de la ora 09:00, se deschide circulația pe întregul traseu al centurii Nojorid, după ce în 4 august a fost deschisă parțial, pentru a facilita accesul în localitatea Apateu. Este a treia centură finalizată de Consiliul Județean Bihor, după centurile Sântandrei și Sânmartin”, a transmis administrația județeană printr-un comunicat dat publicității marți.

Noul drum, ale cărui capete sunt în cartierul Grigorescu din Oradea și respectiv la marginea localității Nojorid dinspre Leș, are o lungime totală de 8,3 km, fiind prevăzut cu pistă pentru bicicliști cu o lățime de 2,5 metri.

Pe lângă centura propriu-zisă, care ocolește localitatea Nojorid de-a lungul pădurii dintre cartierul Grigorescu și pădurea din această localitate, au fost construite și două bretele de legătură, una cu DN 79 Oradea - Arad, spre centrul localității, și una cu centura Oradea, prin cartierul Grigorescu. Astfel, se asigură o legătură directă între cele două centuri.

Drumul se intersectează și cu Inelul Rutier Metropolitan de Sud, un proiect al CJ Bihor și Primăriei Oradea, care va conecta DN 79, DN 76 și DN 1. Constructorii Inelului Metropolitan finalizează lucrările la capătul dinspre Nojorid, care va prelua din 17 august traficul de pe centura Nojorid, precizează administrația județeană.

„De la sfârșitul acestei săptămâni, tranzitarea localității Nojorid și intrarea în Oradea dinspre Arad se vor face în condiții mult mai bune. Se va putea intra pe centura Oradea și pe diagonala din cartierul Grigorescu”, a transmis CJ Bihor, citându-l pe președintele Ilie Bolojan.

Înainte de termen

Termenul prevăzut în contractul pentru construirea centurii Nojorid este 25 august, dar noul drum a fost deschis parțial circulației pe 4 august, iar deschiderea integrală era anunțată la finele lunii iulie de Bolojan pentru data de 18 august.

În cele din urmă, pe centura Nojorid se va putea circula de sâmbătă, după ce la ambele capete au fost finalizate, puțin mai devreme, lucrări care permit acest lucru.

În Grigorescu este vorba despre reabilitarea străzii Nojoridului, pe o lungime de aproape 1 kilometru, de către Primăria Oradea, iar la ieșirea din Nojorid spre Leș despre încheierea lucrărilor de racordare a centurii la viitorul Inel Metropolitan de Sud, prin așternerea celui de-al doilea strat de asfalt, profilarea șanțurilor și finalizarea girației la intersecția cu DN 79.

A treia centură deschisă

Centura Nojorid face parte din lotul II al proiectului „Creșterea accesibilității pe drumurile județene în Zona Metropolitană Oradea”, din care fac parte și centura Sântandrei, deschisă circulației în luna mai. Lucrările pentru construirea acestor două drumuri au fost executate de SC Porr Construct SRL, contra sumei de 100,429 milioane lei (cu TVA inclusă), sursa de finanțare fiind fondurile europene nerambursabile din Programul Regional Nord-Vest 2021 – 2027 și din bugetul administrației județene.

Pe de altă parte, acest proiect face parte la rându-i dintr-un proiect mai amplu, pentru „Construirea și reabilitarea legăturilor rutiere secundare către rețeaua rutieră și nodurile TEN-T din Județul Bihor”, care include, de asemenea, centurile Sântandrei (deschisă și ea circulației în luna iunie), centura Biharia și drumul de legătură dintre Biharia și Paleu, modernizarea DJ 763 Padiș – Ic Ponor și reabilitarea DJ 795 Salonta – Tinca, cu o valoare totală de 130 de milioane de euro.

În plus, CJ Bihor realizează și centurile Oșorhei (programată să se deschidă circulației pe 24 august), Aleșd și Beiuș, care vor fi și ele date în folosință în perioada următoare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!