Aproximativ 200 de locuitori din zona străzilor Coriolan Hora şi Henrik Ibsen au blocat sâmbătă, minute în şir şi în mod repetat, şoseaua de centură, pe strada Ovidiu Densuşianu, în semn de protest faţă de montarea zidului de beton care desparte sensurile de mers, cerând amenajarea unei căi de acces.

În jurul orei 10.20 coloanele de maşini blocate la intersecţia străzii Henrik Ibsen cu şoseaua de centură se întindeau spre Ioşia până în sensul giratoriu de la Alexandru Cazaban, iar spre Calea Aradului până dincolo de giraţia de la drumul de Sântandrei.

Sute de şoferi blocaţi în trafic între parapeţii de beton care despart sensurile de mers şi marginea drumului, deci fără posibilitatea de a întoarce, claxonau nervoşi. "Avem cea mai impotentă poliţie din lume! Stau şi se uită la ei! În Germania i-ar fi măturat de pe stradă în cinci minute!", a strigat revoltat unul dintre ei. Culmea ironiei, şi un echipaj de poliţie s-a numărat printre primele maşini prinse în trafic.

Parapeţi cu bucluc

Protestul a început în jurul orei 10.10, când orădenii adunaţi lângă trecerea de nivel cu calea ferată de la intersecţia străzilor Ibsen şi Hora, au început să traverseze, bătrâneşte, prin loc marcat. În câteva secunde circulaţia a "îngheţat" pe toată centura. Coloana de maşini creştea cu fiecare minut, iar şoferii claxonau furioşi. 

Protestatarii au fost locuitori din zona străzilor Coriolan Hora revoltaţi de faptul că, după montarea zidului de beton din mijlocul şoselei, sunt nevoiţi să ocolească 2,5 kilometri pentru a ajunge acasă sau la staţia de tramvai din Ioşia. "Imaginaţi-vă că la 7.30, când vine trenul, navetiştii care coboară în gara Ioşia ar trebui să o ia pe jos un kilometru şi ceva până la zebra de la intersecţia cu strada Henrik Ibsen şi să meargă înapoi, cam tot atâta până la staţia de tramvai de pe cealaltă parte a drumului. Ca să nu întârzie la lucru îşi riscă viaţa printre maşini sărind peste parapeţi", a reclamat un orădean.

În aceeaşi situaţie sunt circa 200 de familii din zona străzii Coriolan Hora, care odată ridicat zidul de beton s-au trezit izolate de oraş. "Dacă ia foc ceva la noi pe stradă ardem ca "poţocii". Dacă vine dinspre Henrik Ibsen, maşina de pompieri trebuie să ocolească până în Cazaban pentru că nu se mai poate traversa intersecţia direct", s-a plâns o femeie.

Echipajele de poliţie rutieră şi poliţie locală venite de pe străzile adiacente sau chiar pe contrasens, în trombă, cu avariile pornite, au încercat minute în şir să deblocheze circulaţia. "Traversez! Aşa umblu eu mai încet! Ce-o să-mi facă?!", a spus un tânăr. În apărarea lui a sărit o băbuţă: "Să vină ziua când ies copiii de la şcoală să dea amenzi, nu acuma! Trec şoferii ca nebunii cu 80 şi 100 de kilometri la oră, de nu te încumeţi să traversezi. Vă daţi seama ce e în sufletul unei mame care ştie că trebuie să îi vină copilul de la şcoală şi trebuie să treacă pe aici!".

Lista revendicărilor

Locuitorii din zona Coriolan Hora cer Primăriei şi Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) amenajarea unei treceri de pietoni cu semafor la buton lângă trecerea de nivel cu calea ferată sau a unui sens giratoriu pentru ca pietonii să poată traversa în siguranţă, precum şi înfiinţarea unei alte treceri în dreptul gării Ioşia, tot cu semafor la buton, pentru ca navetişii şi locuitorii din zonă să poată traversa drumul spre staţia de tramvai.

Între altele, protestatarii au cerut, pe lângă amenajarea de căi de acces care să îi lege de oraş, şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă din zonă. "Ne-au trecut amu-s 20 de ani de la Sântandrei la Oradea numai ca să ne poată beli de bani. Plătim impozite de zonă C ca şi cei de pe Ovidiu Densuşianu, care umblă numai pe asfalt şi au apă, canalizare şi tot, iar noi trăim ca la ţară, cu drumuri desfundate şi conducte de apă şi canalizare băgate pe banii noştri sau făcute vai şi amar", a reclamat un bărbat.

Oamenii spun că gropile din drum au fost acoperite cu pietriş pentru prima dată abia săptămâna trecută după ce un protest similar l-a determinat pe viceprimarul Mircea Mălan să iasă la faţa locului, dar şi faptul că reţele de apă pluvială au fost introduse pe doar jumătate din stradă, iar şi acolo deasupra nivelului caselor. "Au făcut reţeaua în drum, cu jumătate de metru mai sus de trotuar. De câte ori plouă mă trezesc cu curtea inundată. Apa nu ştie să curgă în sus!", a reclamat o bătrână.

Vom reveni

Circulaţia a fost reluată parţial în jurul orei 10.30, când agenţii chemaţi în ajutor au dat întâietate, alternativ, maşinilor şi trecătorilor care traversau în grupuri mari, de pe o parte pe cealaltă a drumului. Traficul a fost deblocat integral abia în jurul orei 12, când grupuri de protestatari flancau încă marginea drumului, dar traversau mai rar. Orădenii sunt hotărâţi să reia protestul sâmbăta viitoare, de la aceeaşi oră, în cazul în care solicitările lor nu vor fi rezolvate.

Un protest similar a avut loc miercuri, când la faţa locului a ieşit, pentru a detensiona situaţia, viceprimarul Mircea Mălan. Edilul le-a promis atunci orădenilor că municipalitatea va face demersuri pe lângă CNADNR pentru îndeplinirea revendicărilor ridicate de protestatari.

Reprezentanţii municipalităţii orădene au dat asigurări săptămâna aceasta că reţelele de apă şi canalizare din strada Coriolan Hora vor fi reabilitate în cadrul proiectului Apargio, cel mai probabil în cursul anului viitor. Strada va fi asfaltată abia după extinderea infrastructurii.