Orădeni, ni se pregăteşte ceva! Conducerea Termoficare ia în calcul scumpirea cu 15 lei a gigacaloriei în viitorul apropiat, majorare care ar putea urca în iarnă la 80 lei. Societatea trebuie să facă rost de 60 milioane lei din care să cumpere certificatele de emisie de gaze de seră, pe care trebuie să le predea în schimbul poluării produse anul acesta. 

"Suma este de două ori mai mare decât bugetul pentru salarii şi de trei ori peste cel pentru investiţii, şi nu poate fi strânsă din niciun fel de ajustări. Dacă nu vom primi ajutor, va trebui să creştem tarifele", spune directorul Călin Ungur.

Certificatele "mortale" 

Certificatele de gaze cu efect de seră care au împins la faliment fosta societate Electrocentrale, amendată în 2014 cu 33,4 milioane euro pentru că nu le-a predat la timp, o bagă acum în boală şi pe urmaşa acesteia, Termoficare.

Potrivit Directivei 87/2003 a Comisiei Europene, toţi poluatorii, de la termocentrale la fabrici, sunt obligaţi ca, până la sfârşitul fiecărui an, să declare în Registrul Unic Consolidat al UE (EUTL) cantitatea de gaze cu efect de seră (GES) pe care o produc. Apoi, până la sfârşitul lui aprilie, trebuie să depună în registru câte un certificat pentru fiecare tonă de CO2 emisă în atmosferă. 

Principiul "limitează şi comercializează" favorizează firmele care şi-au redus emisiile de gaze şi au certificate de vândut, taxând poluatorii, care sunt obligaţi să le cumpere. Restanţierii, cum a fost Electrocentrale, sunt amendaţi cu 100 euro pe certificat şi riscă falimentul.

De trei ori mai scumpe! 

În plus, pentru a forţa reducerea emisiei de gaze, cantitatea de certificate eliberate gratuit societăţilor scade treptat, de la 80% din cea produsă de la nivelul anului 2013 la 30% în 2020, iar efectul este că acestea se scumpesc. "Dacă anul trecut am plătit cam 21 euro pentru un certificat, acum preţul este la 58 euro şi urcă spre 60 euro", spune directorul Termoficare, Călin Ungur (foto)

În ciuda investiţiilor de circa 130 milioane euro făcute în ultimii ani în sistemul de termoficare, societatea va fi taxată usturător ca poluator. "Faţă de vechiul CET pe cărbune, care anual emitea în atmosferă 1 milion de tone de gaze de seră, prin retehnologizare am redus poluarea la o treime, dar tot vom avea de predat 270.000 de certificate. Chiar dacă vom primi gratuit 40.000 de bucăţi, celelalte 230.000, pe care va trebui să le cumpărăm, ne vor costa cam 60 milioane lei, bani pe care nu-i avem", zice Ungur.

"Absurd!" 

Problema este cu atât mai gravă cu cât aceste certificate vor trebui predate în fiecare an până  când firmele îşi vor reduce la zero emisiile poluante. "Este absurd! Avem o centrală pe gaz cumpărată pe fonduri UE, în care am investit 50 milioane euro, bani pe care încă nu i-am amortizat, şi acum este taxată ca poluantă", spune directorul economic al Primăriei, Eduard Florea (foto).

Singura şansă ca Termoficare să îşi diminueze cheltuiala cu certificatele este să polueze mai puţin. "Va trebui să reducem pierderile de pe reţele, să încurajăm reabilitarea termică a blocurilor, să valorificăm apa geotermală şi să dezvoltăm parcuri fotovoltaice pentru a arde cât mai puţin gaz", spune Florea. Acestea sunt însă proiecte de alte zeci de milioane de euro, pe ani de zile, iar CET-ul are nevoie de bani acum!

"Cu 80 lei pe gigacalorie mai mult!"

Pentru a ajuta Termoficare, la începutul lunii iulie primarul Florin Birta (foto) a transmis ministrului Energiei, Virgil Popescu, o adresă prin care arăta că scumpirea certificatelor GES şi a gazului va face preţul gigacaloriei să explodeze. "Preţul de producere a energiei termice va creşte de la 169,8 lei/gigacalorie, cât este în prezent, la circa 185 lei începând din iulie şi la circa 250 lei, cu 80 lei mai mult, din decembrie", a avertizat primarul. 

Birta spune că, pentru a menţine actualul preţ al încălzirii, Primăria va trebui să majoreze cu 36 milioane lei subvenţia de 16 milioane lei din acest an, bani pe care îi cere bugetului central. "Am ridicat problema la Asociaţia Municipiilor din România. Premierul Florin Cîţu, prezent şi el, a spus că va căuta soluţii", spune edilul, sperând că Guvernul va mai acorda fonduri oraşului "măcar 2 sau 3 ani", în ciuda presiunilor Comisiei Europene pentru eliminarea subvenţiilor. 

Deocamdată nu se ştie, însă, dacă şi când se vor da aceste ajutoare. Singura certitudine e că preţul certificatelor CO2 creşte continuu, iar facturile le vor deconta orădenii...