Vineri, la ora 11, Electrocentrale a oprit definitiv ultimul cazan pe cărbune ţinut în funcţiune. "Manevrele de oprire au început la ora 7, când a avut loc schimbul de dimineaţă, iar la ora 11 cazanul patru a fost oprit. În jurul orei 11:10 s-a risipit ultima pală de fum scoasă pe coş", a declarat Stănel Necula, administratorul special al Electrocentrale.

Cazanele pe cărbune vor rămâne în conservare până când municipalitatea va decide ce face cu ele. Simultan cu oprirea ultimului cazan pe cărbune societatea de termoficare a pus în funcţiune un cazan de apă fierbinte din noua centrală pe gaz, pentru a asigura apa caldă necesară consumatorilor orădeni.

"În cursul zilei de vineri, după oprirea cazanului pe cărbune, vom începe probele la noua turbină pe gaz. În funcţie de modul cum vor decurge, acestea vor dura cel mai probabil până în prima parte a lunii mai", a spus administratorul special al Electrocentrale.

Stănel Necula a supravegheat manevrele de închidere a cazanului pe cărbune din turnul Primăriei, alături de city managerul Eduard Florea şi directorul economic al Primăriei, Nadia Haş. "Am asistat la un moment istoric. Începând de astăzi, un factor important de poluare a fost înlăturat", a declarat Eduard Florea.

Potrivit city-managerului, trecerea pe gaz, un combustibil mai scump decât cărbunele, nu va afecta preţul gigacaloriei. "Primăria şi-a asumat să compenseze eventuala diferenţă de preţ, astfel încât orădenii să nu fie afectaţi. Oricum, prin alimentarea cu combustibil direct din reţeaua Transgaz, această influenţă va fi mult mai mică", a spus Florea.

Construcţia noului CET pe gaz face parte dintr-un proiect european în valoare totală de 77,7 milioane euro, finanţat prin fondurile structurale ale Programului Operaţional Sectorial Mediu, ce cuprinde şi înlocuirea a 17,5 kilometri din reţeaua magistrală de alimentare cu agent termic.

Centrala va fi dotată cu recuperator de căldură de minim 43 MW termic, acumulator de căldură de minim 8.500 mc, două cazane de apă fierbinte (CAF), plus instalaţii auxiliare, de la sistemul de alimentare cu gaze naturale până la instalaţiile de tratare chimică a apei din cazane. Lucrările au fost atribuite în 2014 asocierii firmelor Elsaco Engineering şi STC.