CET arde gazul! Electrocentrale a oprit începând de luni cazanul pe cărbune şi încălzeşte apa de la robinetele orădenilor pe bază de gaz.

"Din raţiuni de economie, în următoarele cinci luni vom funcţiona cu un cazan pe gaz", a declarat Stănel Necula, administratorul special al Electrocentrale.

Potrivit acestuia, măsura urmăreşte diminuarea cheltuielilor de combustibil cu circa 5% pentru că, deşi gazul este mai scump, puterea unui cazan pe cărbune este două ori mai mare decât necesarul oraşului în perioada de vară, când încălzirea este oprită. De asemenea, prin trecerea pe gaz, CET-ul va reduce cantitatea de CO2 eliminată în atmosferă, realizând o economie de 250.00 de certificate CO2, în valoare de circa un milion lei.

În plus, prin trecerea pe gaz, Electrocentrale nu va mai avea nevoie de serviciile de descărcarea, manipularea combustibilului şi altele legate de funcţionarea pe cărbune. Astfel, în următoarele patru luni circa 120 de angajaţi, câte 20 - 30 pe lună, vor intra în şomaj tehnic.

Aplicată în premieră, măsura va înjumătăţi cheltuielile salariale cu personalul. Conform legii, angajaţii în şomaj tehnic vor beneficia de 75% din salariul brut de bază, din care sunt eliminate toate sporurile.

Electrocentrale are 527 de angajaţi. În centrală va rămâne, prin rotaţie, doar personalul necesar funcţionării instalaţiilor.