CET-ul orădean e mort de săptămâna trecută, dar pe cadavrul lui se mai duc lupte. Electrocentrale riscă o amendă record de 78,7 milioane euro, pentru că nu şi-a depus până la sfârşitul lunii trecute certificatele GES menite să "răscumpere" poluarea provocată în 2015.

"Nu vreau să mă pronunţ în legătură cu ce se va întâmpla dacă această amendă va fi aplicată", spune administratorul special Stănel Necula. Care se pregăteşte discret de falimentul societăţii, lăsând cu ochii în soare până şi Administraţia Fondului de Mediu, cea care a amendat-o...

Poluatorul plăteşte!

Regula e clară: poluatorul plăteşte! Directiva 87/2003 a Comisiei Europene obligă poluatorii - de la oţelării la termocentrale - ca până la sfârşitul lunii martie a fiecărui an să declare la Registrul Unic Consolidat al Uniunii Europene (EUTL) cantitatea de gaze cu efect de seră (GES) emisă în atmosferă în anul precedent. Apoi, până la sfârşitul lunii aprilie, aceştia sunt obligaţi să restituie în contul din registrul EUTL un număr de certificate GES egal cu tonele de dioxid de carbon emise în atmosferă.

Operatorii primesc gratuit un număr de certificate, tot mai mic de la an la an, iar cine nu are suficiente, le poate cumpăra de pe piaţă, luna trecută un certificat GES costând circa 5 euro. Astfel, piaţa recompensează operatorii "curaţi", care deţin suficiente certificate şi pot chiar vinde din ele, sancţionându-i pe cei "murdari", care sunt obligaţi să cumpere. Cum anume? Determinându-i fie să investească în facilităţi nepoluante, fie să-şi închidă porţile.

O mega-amendă...

Pentru disciplinarea poluatorilor, sancţiunile aplicate celor care nu se conformează până la 30 aprilie sunt de 100 euro pe certificat. De altfel, în urmă cu doi ani, Electrocentrale Oradea a mai fost sancţionată de Administraţia Fondului pentru Mediu cu 33,4 milioane euro pentru că, din cauza unor proceduri birocratice, a depus cu o întârziere de două zile, în mai 2013, un număr de 334.866 de certificate pe care, culmea, le avea.

Amenda nu a falimentat CET-ul numai pentru că AFM nu s-a înscris cu ea în timp util la masa credală a celor care au de recuperat bani de la societatea intrată în insolvenţă. Dar ceea ce întârzie nu înseamnă musai că nu vine!

... cheamă o alta

Electrocentrale n-a învăţat nimic din eroarea care i-a făcut să-i fluiere glonţul pe la ureche. Societatea, care avea de restituit 987.568 certificate aferente poluării produse în 2015, nu a depus în registrul EUTL până la termenul limită de 30 aprilie 2016 un număr de 787.263 certificate GES. În bani, asta înseamnă o nouă amendă record, de 78,7 milioane euro, adică dublul cifrei de afaceri proprii, sau echivalentul tuturor investiţiilor cu fonduri UE făcute în domeniu de Primărie în ultimii ani, şi chiar cu 25% peste bugetul oraşului!

Stănel Necula, administrator special al ElectrocentraleStănel Necula (foto), administratorul special al Electrocentrale, spune că societatea nu avea cum evita sancţiunea: "Achiziţia de certificate GES reprezintă o investiţie pe care astăzi nu ne-o putem asuma". Societatea ar fi avut de plătit pe cele 787.263 certificate circa 4 milioane euro, bani pe care nu îi are. În insolvenţă de doi ani, CET avea săptămâna trecută în cont doar 11.600 euro. Asta, în condiţiile în care are de încasat de la clienţi 3,5 milioane euro şi înregistrează datorii curente de 9,5 milioane euro!

Lanţul "slăbiciunilor"

Necula spune că a făcut tot posibilul să evite o nouă amendă. "Am prevăzut în buget sumele pentru achiziţia de certificate, dar veniturile nu s-au mai realizat", spune administratorul special. Marea lovitură a venit din partea Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energie, care a anunţat CET-ul că a primit în 2014 mai mult decât merita din bonusul pentru producerea de energie electrică şi termică în cogenerare de mare eficienţă, dispunând returnarea sumei de 24,7 milioane lei. CET-ul a contestat decizia în instanţă, dar din aprilie 2015 Transelectrica nu i-a mai virat niciun leu din bonusul de cogenerare şi în continuare îşi reţine bonusul până îşi recuperează toţi banii.

Tot prin decizii ale ANRE, Electrocentrale a pierdut anul acesta peste 3 milioane lei prin scăderea preţului de producere a energiei termice, 2 milioane lei din diminuarea bonusului pentru obţinerea energiei electrice în condiţii de eficienţă, 1 milion de lei din ieftinirea curentului şi altele...

Primăria nu dă nimic!

Luna aceasta, Electrocentrale a înştiinţat de două ori municipalitatea cu privire la perspectiva încă unei amenzi. Joia trecută, reprezentanţii CET au pus şi pe masa consilierilor locali o informare cu privire la situaţia societăţii, dar aceştia au trecut-o cu vederea, cuprinşi de febra îmbrâncelilor de campanie.

Eduard Florea, city manager al municipiului OradeaPoziţia Primăriei e, însă, clară. "Având în vedere investiţiile derulate, oraşul nu are 4 milioane euro pe care să îi poată vira Electrocentrale. Şi chiar dacă i-ar avea, nu poate face legal o astfel de plată", spune city-manager-ul Eduard Florea (foto). Mai mult, Florea adaugă că Primăria nu are de dat, ci de luat bani de la Electrocentrale. De altfel, din acest motiv s-a şi înscris la masa credală cu suma de 14 milioane lei, din care speră să obţină măcar a zecea parte.

Perspectiva falimentului CET e oricum evidentă în condiţiile în care societatea va rămâne fără obiect de activitate odată cu punerea cu funcţiune a noii centrale pe gaz, programată luna aceasta. Mai rămâne ca şi instanţa să constate acelaşi lucru la termenul din 9 iunie al procesului ce va stabili ieşirea din insolvenţă ori declararea falimentului.

Amendă şi nu prea

Astăzi, nimeni nu ştie ce se va întâmpla cu amenda inevitabilă de 78,7 milioane euro. "Cel mai probabil, suma va fi considerată o datorie curentă şi înscrisă la masa credală", spune Necula. AFM va trebui să se aşeze la coadă, după ceilalţi creditori, şi să "ciupească" ceva, la fel ca aceştia. "De la o societate aflată în insolvenţă sau în faliment nu ai ce să iei mai mult decât ce are", explică administratorul special. Iar cum singurele proprietăţi ale CET sunt doar câteva birouri, calculatoare şi utilaje învechite, AFM va rămâne cu buzele umflate.

Şi city-managerul apreciază ca minim riscul ca AFM, UE sau alţi creditori să se îndrepte împotriva oraşului, ca proprietar al Electrocentrale. "Oraşul nu mai are AGA la Electrocentrale, controlul activităţii financiare i-a revenit unui agent de insolvenţă, aşa că nu văd cum poate fi tras oraşul la răspundere", zice Florea. În fond, CET-ul a mai primit o mega-amendă de 33,4 milioane euro şi în 2014, care a rămas tot neplătită. Şi ce dacă a doua e de două ori mai mare?


O CENTRALĂ NOUĂ
Încep disponibilizările

Conducerea Electrocentrale a oprit pe 15 aprilie ultimul cazan pe cărbune, după exact 50 de ani de funcţionare. Necesarul de apă caldă al oraşului este acoperit de un cazan al noii centrale pe gaz, care va fi operaţională integral înainte de sfârşitul acestei luni.

"Primul megawatt de energie electrică produs de generatorul noii turbine pe gaz a fost livrat în sistem marţea trecută, la ora 12:02", a declarat BIHOREANULUI managerul de proiect, Ioan Maghiar. Noua termocentrală va fi operată de Termoficare cu circa 250 de angajaţi, cu 200 mai puţini faţă de cei 450 câţi deservesc cazanele Electrocentrale.

Disponibilizările de personal se vor face în tranşe, din această lună. Conducerea societăţii a făcut demersuri ca muncitorii puşi pe liber să beneficieze de 22-24 salarii compensatorii, dar şansele sunt mici, fiindcă e nevoie de o Hotărâre de Guvern. "În cel mai rău caz, oamenii vor primi cele 6-8 salarii compensatorii prevăzute în contractul de muncă la nivel de societate", spune Stănel Necula.