Scumpirea cu 6% a preţului gazelor naturale pentru consumatorii casnici, aprobată de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei şi aplicabilă de la 1 octombrie, nu va afecta CET-ul.

Societatea Termoficare va semna vineri un contract de furnizare a gazelor pentru perioada 1 octombrie 2017 - 30 septembrie 2018, la un preţ cu 2,5% mai mic decât cel estimat.

"Termoficare nu va cumpăra gaz mai scump. Noi am făcut o licitaţie pentru achiziţia de gaz în urma căreia am reuşit economii de circa 5,6 milioane lei", a declarat directorul Termoficare, Stănel Necula.

Practic, operatorul centralizat de termoficare îşi va alimenta turbina cu gaz furnizat de Romgaz mai ieftin decât orădenii care se încălzesc cu centrale proprii.

"Preţul gazului la clientul final casnic era în vară undeva la 112,8 lei plus TVA pe megawatt, când oricum aveam un preţ contractual cu circa 34% mai mic. Din octombrie, când consumatorii casnici vor plăti mai mult, acest ecart va creşte", a spus Necula.

Având în vedere că preţul gazului cumpărat de Termoficare nu se majorează, Necula spune că nu se pune problema scumpirii gigacaloriei. "Cât timp la noi nu există o creştere, nu va exista nici la client", a declarat Necula.