Viitorul CET pe gaz a încetat să mai fie o groapă în curtea CET-ului. Angajaţii firmei Elsaco Engineering au turnat deja fundaţia pe care va fi montată turbina viitoarei centrale pe gaz şi au amenajat perna de balast a cazanului recuperator.

"Fundaţia turbinei a implicat o săpătură la 3,5 metri şi montarea unei perne de balast. S-a montat armătura, s-a cofrat şi aşteptăm confirmarea soluţiei de prindere a echipamentului. Săptămâna viitoare vom trece la turnarea fundaţiei. Blocul de beton va avea 560 de tone, pentru că utilajul care va fi montat pe el are 270 tone, iar regula este ca greutatea acestuia să fie de cel puţin 1,5 ori mai mare", a spus şeful de şantier, Liviu Vereha.

Pentru evitarea propagării vibraţiilor, fundaţia viitoarei turbine pe gaz va fi independentă de cea a clădirii, aşa cum se va întâmpla la toate utilajele din cadrul viitorului CET pe gaz. La viitoarea sală a pompelor, spre exemplu, constructorii au turnat 10 fundaţii separate pentru fiecare echipament în parte. Fiecare coloană de beton este învelită în plăci de polistiren pentru a absorbi eventuale vibraţii.

De altfel, lucrările la sala a pompelor de unde va porni agentul termic spre oraş au ajuns deja în faza închiderii perimetrale în jurul scheletului metalic prin montarea "pereţilor" clădirii. Clădirea va fi îmbrăcată în plăci de tablă în două nuanţe de albastru care vor fi izolate termic într-o fază ulterioară.

În paralel, constructorii au amenajat perna de balast a cazanului recuperator, iar la începutul acestei săptămâni montau scheletul metalic al viitoarei staţii electrice. "Structura metalică este deja sosită în şantier şi a fost ansamblată în proporţie de 50%", a spus Vereha.

Potrivit şefului de şantier, lucrările au suferit o întârziere de circa o săptămână faţă de grafic. "Am întârziat săparea fundaţiilor clădirilor dinspre depozitul de cărbune deoarece, în urma reproiectării, acestea au trebuit mutate. Întârzierea se va recupera imediat ce vom începe lucrul în două schimburi. Undeva în primăvară vor lucra în paralel mai multe meserii. Ca să nu se calce pe picioare, sudorii vor lucra în primul schimb, iar electricienii în schimbul doi", a declarat inginerul.

În prezent, pe şantierul viitorului CET pe gaz lucrează circa 40 de muncitori pe zi. Din luna mai, când vor începe să sosească echipamentele, inclusiv turbina pe gaz, numărul de angajaţi va fi de cel puţin trei ori mai mare.

Livrată la cheie, noua centrală pe gaz a municipalitatăţii orădene va avea o putere instalată de 45 MW electric. Aceasta va fi dotată cu recuperator de căldură de minim 43 MW termic, acumulator de căldură de minim 8.500 mc, două cazane de apă fierbinte (CAF), plus instalaţii auxiliare, de la sistemul de alimentare cu gaze naturale până la instalaţiile de tratare chimică a apei din cazane.

Construcţia noului CET pe gaz face parte dintr-un proiect european în valoare totală de 77,7 milioane euro finanţat prin fondurile structurale al Programului Operaţional Sectorial Mediu.