O regulă pe care o ştiu până şi recuperatorii cu bota interzice presarea unui datornic până moare, din simplul motiv că morţii lasă în urmă datorii neplătite. Unicom Tranzit pare să nu fi ştiut asta!

Hotărâtă să îşi recupereze cât mai rapid cele 45 milioane lei neîncasate, firma care aducea cărbuni din Valea Jiului a stors CET-ul de ultimul leu. Rămasă fără alternativă, Electrocentrale a intrat săptămâna trecută în insolvenţă...

Electrocentrale fără parale!

Boală lungă, moarte sigură. La fix 4 luni după ce Unicom Tranzit, firma de transport feroviar a fostului general KGB Constantin Iavorski, a pus poprire pe conturi şi sechestru pe bunuri, CET-ul a capitulat. Electrocentrale a cerut săptămâna trecută declanşarea procedurii de insolvenţă pentru că, încolţită de creditori, a ajuns să livreze energie termică fără să încaseze niciun ban.

03 Ilie Bolojan_9.jpg"Unicom a pus asociaţiile de proprietari să plătească direct în contul executorului judecătoresc, CET-ul n-a mai văzut niciun leu, iar la lichidarea pe iulie am ajuns să plătim angajaţilor doar 40% din salarii", povesteşte primarul Ilie Bolojan (foto).

Situaţia s-a agravat în urmă cu două săptămâni când, încântat de eficienţa executorului judecătoresc Eugen Puşcaş, reprezentul Unicom, furnizorul de cărbune din Voivozi, Maestro, i-a pus în braţe şi dosarele sale. Cu alte sume de recuperat...

Datori vânduţi

Dacă ar fi fost privat, CET-ul ar fi deja falit. Electrocentrale avea la 30 iulie datorii de 302 milioane lei, din care 265 milioane lei deja scadente. Topul debitorilor e deschis, cu 97,8 milioane lei, de Ministerul Finanţelor, pentru că în anii 2000 CET-ul a luat credite cu garanţii guvernamentale pentru cumpărarea de cărbune, fără însă a le mai achita niciodată.

Următorul în top este Ministerul Economiei, deţinătorul Centralei Naţionale a Huilei, care are de recuperat 46,4 milioane lei pentru cărbunele livrat din Valea Jiului, urmat de Unicom Tranzit, transportatorul de cărbune pe linia ferată, cu o restanţă de 42 milioane lei, şi de Maestro Trading, furnizorul de cărbune de la Voivozi, care are de luat 33,3 milioane lei. Datoriile CET-ului, de 302 milioane lei, sunt de o mie de ori mai mari decât lichităţile sale, care la 8 august abia dacă ajungeau la 300.000 lei. Aşa că nici vorbă să poată plăti!

03 Vasile Godinca.jpgCu toată forţa înainte!

Deşi insolvent, CET nu trage obloanele. Dimpotrivă! "Insolvenţa unei societăţi poate avea ca efect declararea falimentului şi închiderea firmei sau reorganizarea societăţii cu continuarea activităţii în vederea achitării datoriilor. Electrocentrale a ales varianta reorganizării", spune Vasile Godîncă (foto), asociat coordonator în cadrul Casei de Insolvenţă Transilvania, desemnate de instanţă să gestioneze insolvenţa companiei.

Printre primele măsuri, deja luate, se numără deblocarea conturilor, ridicarea sechestrelor şi anularea executărilor silite, astfel încât Electrocentrale să îşi poată continua activitatea. În perioada următoare firma de insolvenţă se va îngriji de creionarea tabloului creditorilor şi va face formalităţile necesare pentru desemnarea unui administrator special care să preia conducerea CET. "Administratorul va trebui să fie un om cu mână de fier, capabil să ia măsuri nepopulare", spun surse din Primărie.

Noul administrator ar putea fi Nadia Haş, director adjunct al Direcţiei Economice, deja implicată în problemele societăţii, sau un specialist în termoficare adus din afară pentru a nu avea prietenii în firmă. Oricum ar fi, centrala va funcţiona în continuare...

Cărbune din Ungaria

Declararea insolvenţei nu va afecta orădenii. "Nu se va opri apa caldă şi nu se pune problema să nu se asigure alimentarea cu agent termic a apartamentelor. Reorganizarea Electrocentrale nu va influenţa cu nimic nici proiectele europene derulate de municipalitate", spune primarul Bolojan.

Potrivit edilului, în perioada următoare Primăria se va concentra pe implementarea proiectelor europene, cel privind achiziţia noii centrale pe gaz care să corespundă standardelor de mediu, precum şi cel vizând înlocuirea magistralelor I şi III pentru reducerea pierderilor de pe reţele. În paralel, edilul a chemat la discuţii toţi funizorii. "Vom renegocia absolut toate contractele. La cei care nu reduc preţul vom renunţa", spune primarul.

Se negociază, de pildă, achiziţionarea de cărbune mai ieftin din Ungaria. "Avantajul e că, spre deosebire de 12,5 euro pe gigacalorie, cât ne costă cărbunele de Voivozi, am plăti doar 9,5 euro", spune Bolojan. Potrivit acestuia, schimbarea furnizorilor va aduce CET-ului o economie de circa 4 milioane euro pe an. Deşi enormă, suma e insuficientă, căci pierderile Electrocentrale au depăşit 7 milioane euro pe an!

03 Mihai Cabai.jpgCET pe bucăţele

Pentru a diminua pierderile, Primăria va rupe luna aceasta CET în două societăţi: Electrocentrale Oradea, specializată în producţia de agent termic, şi Termoficare Oradea, axată pe transportul şi distribuţia agentului termic. Termoficare a primit săptămâna trecută licenţa de operare şi va cere autorităţilor de reglementare aprobarea unor tarife mai mari, pentru a evita funcţionarea în pierdere cronică. "Majorarea tarifelor nu înseamnă neapărat că orădenii vor plăti mai mult. Acestea ar putea fi subvenţionate de la bugetul local", explică Mihai Cabai (foto), directorul societăţii Termoficare.

Cu cât vor creşte tarifele rămâne de văzut. Până la aprobarea lor, Termoficare va încheia contracte cu cei circa 5.000 de abonaţi din Oradea şi Sânmartin. Pentru a evita scandalul din 2011, când asociaţii de proprietari din Ioşia, deservite până atunci de Transgex, au refuzat să semneze contracte cu Electrocentale, modificarea furnizorului de servicii se va face prin anexă la contract. "Nu vrem ca oamenii să înţeleagă că, trecând pe noua firmă, nu vor mai trebui să-şi plătească restanţele faţă de Electrocentrale", spune Cabai.

În fond, pentru CET, ruperea în două şi declararea insolvenţei Electrocentrale pot avea efecte extreme, conform folcorului local: ori la bal, ori la spital...


SALARII CU MINUS

660.000 de lei au de recuperat angajaţii de la Electrocentrale Oradea


"Insolvenţa este acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizează prin insuficienţa fondurilor băneşti disponibile pentru plata datoriilor"

Legea 85/2006


CONCEDIERI, FOC CONTINUU!
"Ne vor rade pe toţi!"

Primele victime ale insolvenţei Electrocentrale sunt angajaţii societăţii. Oamenii şi-au primit la "lichidarea" pe iulie doar 40% din salarii. Diferenţa ar putea s-o recupereze la stabilirea tabloului creditorilor, deci peste un an sau chiar mai mult.

Cei 560 de angajaţi ai Electrocentrale şi cei 250 trecuţi la Termoficare se tem că reorganizarea presupune noi reduceri de personal. "Ne vor rade pe toţi fără drept de apel! Ne-au tăiat 60% din salarii fără să ne anunţe. Cui îi convine rămâne, cui nu, să plece!", povesteşte un muncitor.

Salariaţii sunt cu atât mai îngrijoraţi cu cât administratorul special nu mai e obligat să respecte contractul colectiv de muncă. Acesta poate tăia, de exemplu, bonurile de masă sau poate reduce personalul fără să fie obligat la plata celor patru salarii compensatorii.

"Nici măcar cei disponibilizaţi în vară nu şi-au primit salariile compensatorii. Lunea trecută, când au mers după bani, li s-a spus că primarul a dat ordin să nu se plătească şi că, dacă sunt nemulţumiţi, n-au decât să îl dea în judecată", spune salariatul.