CET-ul încălzeşte localităţile Oradea şi Sînmartin cu două cazane pe cărbune folosite la limita maximă a siguranţei de exploatare. "Parametrii de furnizare a agentului termic au scăzut pentru că ambele cazane aflate în funcţiune lucrează la limita maximă de putere pe care o putem gestiona. Ne străduim să asigurăm un debit şi o presiune care să genereze temperaturi de 18 - 20 grade Celsius în locuinţele orădenilor", a declarat vineri, Stănel Necula, administratorul special al societăţii Electrocentrale.

Uzate la maxim, cele două cazane pe cărbune sunt exploatate doar la jumătate din capacitate pentru a rămâne în funcţiune. Spre exemplu, dacă în vremurile bune, aceste cazane erau exploatate la o presiune de 129 de atmosfere, în ultimii ani au fost folosite doar la 80 de atmosfere, iar acum lucrează doar la 60 de atmosfere. Şi tot scapă fum şi abur prin toate încheieturile!

Electrocentrale ţine pregătit, tot timpul, un al treilea cazan pe cărbune pentru a prelua sarcina în cazul în care unul din cele două se avariază. În prezent, cazanul de rezervă este la rândul său în reparaţii ca fiind avariat.

Suplimentare cu gaz

Vineri, la prânz, conducerea CET se pregătea să pună în funcţiune cazanul pe gaz cu care a asigurat peste vară necesarul de apă caldă a oraşului. Acesta va fi pornit în cazul în care vremea se va menţine foate friguroasă, iar temperaturile din casele orădenilor vor scădea şi mai mult.

"Am încheiat un contract cu Romgaz şi de astăzi vom avea la dispoziţie combustibilul necesar pentru a porni, la nevoie, cazanul pe gaz. Fiind mai mic, acesta ajunge în parametri în circa 4 ore", a spus administratorul special.

Cazanul pe gaz ar putea fi pus în funcţiune, la nevoie, încă de vineri seară. Cel de al treilea cazan pe cărbune va rămâne în rezervă, după finalizarea reparaţiilor, pentru eventualitatea unei avarii. "Anul trecut am avut 45 de reporniri ale cazanelor, iar majoritatea au avut loc iarna, ceea ce înseamnă o avarie pe săptămână în sezonul rece", a spus Necula.

Cărbune este, căldură să fie...

Administratorul special al CET-ului a mai spus că Electrocentrale nu are probleme în alimentarea cu cărbune. "Astăzi avem la descărcare cinci trenuri cu cărbune, ceea ce însemnă mai mult decât necesarul centralei. Pe lângă cei doi furnizori deja cunoscuţi (n.r. Matrai, Ungaria şi Redolaj, Voivozi) am încheiat două contracte de tip spot (n.r. cu plata şi livrarea imediată) pentru încă 30.000 tone de cărbune, pe care le vom activa la nevoie", a afirmat administratorul special.

Necula a insistat asupra faptului că, având în vedere că în următoarele două luni va fi pusă în funcţiune noua centrală pe gaz, conducerea Electrocentrale încearcă să închidă în luna martie actualul sezon rece fără cărbune pe stoc.