CET-ul a devansat toate aşteptările primarului Ilie Bolojan şi trece pe gaz încă din primăvară. "Ne-am propus ca din aprilie să conectăm unul dintre cazane la reţeaua de gaz", a anunţat Stănel Necula, administratorul special al Electroncentrale.

Potrivit lui Necula, prin pornirea unui cazan mai mic, pe gaz, suficient pentru alimentarea cu apă caldă a oraşului pe timp de vară, şi închiderea celui energofag pe cărbune, CET-ul îşi ca eficientiza producţia şi va face economii. În acest sens, Electrocentrale pregăteşte o investiţie de circa 400.000 euro care vizează racordarea centralei direct la reţeaua Transgaz.

"Diferenţa dintre preţul gazului livrat de Distrigaz şi cel de la Transgaz este de 27%. Vara, când consumul este mai mic şi putem funcţiona cu un cazan pe gaz, la o cheltuială de circa 33 milioane lei economia ar fi de 7-8 milioane lei", a spus Necula.

Pentru a pune în operă această investiţie, inginerii CET au scos de la naftalină un studiu de fezabilitate vechi din 2006. Pe baza documentului va fi structurat proiectul tehnic al unei conducte de circa 500 de metri care va alimenta centrala cu gaz.

Proiectul, mai vechi, a fost blocat de opoziţia Agenţiei Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei care a condiţionat, în 2010, racordarea CET-ului la magistrala de gaz de incapacitatea societăţii Distrigaz de a alimenta centrala. Direct interesată să vândă cantităţi cât mai mari de gaze pentru a încasa comisionul de distribuitor, societatea a declarat atunci că poate deservi CET-ul fără probleme. Stănel Necula este de părere că lucru se va schimba datorită modificărilor apărute în cadrul legislativ.

"Există acum un ordin de ministru care spune că pentru serviciile aferente populaţiei societăţile de termoficare se pot racorda direct la Transgaz. Societatea din Bacău este racordată, la fel se întâmplă cu CET II din Arad, aşa că nu cred că vor fi probleme", a declarat Necula.

Administratorul special al Electrocentrale a mai spus că prin trecerea pe gaz centrala va face economii consistente cu munca vie. "În vară, când vom merge pe gaz, nu vom mai plăti pentru manipularea cărbunelui şi nici sporurile pe care le implică funcţionarea centralei pentru că angajaţii vor fi trimişi, pe rând, în şomaj tehnic. Echipele rămase se vor ocupa de reparaţii", a spus administratorul special.

De altfel, pentru anul în curs conducerea Electrocenterale îşi propune diminuarea bugetului de salarii cu cel puţin 5% prin externalizarea unor servicii, renegocierea sporurilor şi pensionarea angajaţilor care au atins limita de vârstă.

CET-ul orădean va ajunge de la o schemă de personal cu 539 de angajaţi în decembrie 2013 la 512 în august anul acesta, respectiv 490 angajaţi în ianuarie 2015.