În următoarele două săptămâni Primăria va da în folosinţă tot a doua zi câte o investiţie făcută din fonduri europene. "Ne-am dat acordul tuturor constructorilor să muncească şi în perioada de sărbători, să lucreze duminica şi să lucreze noaptea dacă este necesar", a declarat primarul Ilie Bolojan, joi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit edilului, municipalitatea va trage linie pe 21 decembrie sub cele două proiecte de reabilitare a Cetăţii care găzduieşte deja Târgul de Crăciun, pentru ca pe 23 decembrie să fie programată închiderea lucrărilor la drumul expres. "Conferinţa de închidere va avea loc pe 23 decembrie, dar pentru că probele de rezistenţă a pasajelor de pe drumul expres au fost programate pe 28 decembrie, acesta va fi deschis circulaţiei din 29 decembrie", a declarat Ilie Bolojan.

Plăţi în compensare

După cum se ştie, municipalitatea îşi va asuma în şedinţa de Consiliu Local din 21 decembrie costurile cu amenajarea porţiunii de 600 metri de drum care va lega strada Ecaterina Teodoroiu de podul Teodor Neş prin incinta atelierului de vagoane.

Municipalitatea a primit acceptul autorităţii de management pentru compensarea unei părţi din suma de 270.000 euro, aferentă acestei lucrări, cu costurile unor lucrări neeligibile executate deja în proiect. "Nu ştim deocamdată despre ce sumă este vorba, dar sperăm să fie cât mai mare, ca să nu fim nevoiţi să plătim aceşti bani din bugetul local", a spus Bolojan.

Pasajele, în ultima zi!

După Crăciun, pe 28 decembrie, municipalitatea vrea să dea în folosinţă noua grădină publică de pe dealul Ciuperca, unde pasarela supraterană peste linia ferată şi drumul expres a fost deja finalizată, iar pentru data de 29 decembrie a fost stabilită închiderea lucrărilor la pachetul de blocuri reabilitate din fonduri europene.

La fel, inaugurarea celor două pasaje supraterane pe care şoseaua de centură supratraversează DN 76 şi DN 79 în Nufărul şi Calea Aradului a fost stabilită pentru 30 decembrie. "Lucrările la pasajul din Nufărul, au ajuns în stadiul montării de parapeţi şi marcaje de circulaţie, iar cel din Calea Aradului, care a început cu o lună întârziere, se apropie, la rândul său de finalizare. Ne-a ajutat vremea caldă să avansăm cu lucrările", a spus primarul.

La primăvară!

Printre proiectele aflate în curs de finalizare se numără reabilitarea Pieţei Unirii, unde zona dintre Catedrala Sfântul Nicolaie şi Biserica cu Lună va fi pietruită doar după montarea unui punct de transformare subteran, şi aquaparkul Nymphaea, unde, cel mai probabil, vor rămâne de executat pentru anul viitor lucrările de placare de la bazinul de sărituri, finisajele la cele două zone comerciale şi amenajarea de spaţii verzi.

"Intenţia noastră este să inagurăm aquaparkul în primăvară, cel mai probabil la începutul lunii mai", a spus edilul.

Pe banii orădenilor

Tot pentru prima jumătate a anului viitor a fost amânată închiderea lucrărilor la noua centrală pe gaz, unde probele "la cald" vor începe undeva în ianuarie, campusul şcolar "Partenie Cosma", aflat încă în lucru, şi basilica romano-catolică din Şirul Canonicilor, lucrare suplimentară executată din economiile făcute pe proiectul "Punţi crişene" privind reabilitarea unor biserici orădene.

Lucrările amânate pentru anul viitor vor fi plătite din bugetul local. Primăria va cere luni Consiliului Local să îşi asume plata lucrărilor amânate pe 2016 pentru fiecare proiect în parte.