Lucrările se prelungesc, însă Cetatea se deschide publicului. Pe porţiuni. Deşi iniţial era programat pentru această vară, termenul de predare a lucrărilor de reabilitare a fortificaţiei a fost prelungit cu 6 luni, până în decembrie, pentru finalizarea descărcărilor arheologice din curtea interioară a palatului princiar.

"Dacă nu erau lucrările de descărcare arheologică, am fi putut termina fără probleme undeva în luna iulie, dar am cerut prelungirea termenului pentru că orice descoperire nu face decât să aducă un plus de valoare monumentului", spune managerul de proiect, Dumitru Sim.

Catedrala din adâncuri

Până în prezent, în subsolul corpului A, de la intrarea în curtea palatului princiar, a fost descoperit frontonul vestic cu două turnuri al fostei catedrale gotice, iar în subsolul corpului B, de lângă acesta, săpăturile au scos la iveală faţada sudică a catedralei gotice, fosta biserică gotică şi urme ale basilicii romanice Sfânta Fecioară Maria în jurul căreia a fost construită cetatea şi înfiinţată episcopia romano-catolică de Oradea.

"În prezent se reamenajează subsolurile corpurilor A şi B pentru a putea fi vizitate. Între ele se va face o joncţiune, prin străpungerea unui zid de piatră gros de 1,7 metri, pentru a putea fi introduse într-un circuit muzeistic coerent", spune Sim. După toate probabilităţile, descărcările arheologice vor fi terminate undeva în luna octombrie, intervalul rămas urmând a fi folosit pentru mobilarea funcţiunilor din incinta Cetăţii.

4.800 de basculante

Reabilitarea clădirilor din incinta fortificaţiei nu înseamnă însă închiderea şantierului. "În următoarea etapă va trebui să reabilităm zidurile şi bastioanele, pentru că altfel riscăm ca peste 20 de ani să avem o cetate complet reabilitată, dar cu zidurile prăbuşite", arată managerul de proiect.

Lucrările de reabilitare a zidurilor presupun o investiţie de încă circa 20 milioane euro. "Va trebui să scoatem din bastioane circa 13.800 metri cubi de pământ, reprezentând nu mai puţin de 4.800 basculante, numai pentru a îmblânzi panta care urcă la ziduri", spune Sim. În urma lucrărilor de reabilitare, în fiecare bastion va fi amenajat un parc tematic renascentist, baroc, artistic sau meridianul zero, care va fi dotat şi cu un observator cu vedere către zona de dealuri a oraşului.

Se deschide în iunie!

În ciuda continuării lucrărilor, Cetatea Oradea va fi deschisă publicului, pe porţiuni, începând din luna iunie. Puntea care leagă spaţiul din spatele catedralei ortodoxe din centrul civic va fi finalizată înainte de deschiderea fortificaţiei pentru accesul public. "Va putea fi vizitată zona reabilitată, mai puţin şantierul din curtea palatului princiar", spune Dumitru Sim.

Până atunci municipalitatea va desemna organizaţiile non-guvernamentale care vor primi spaţii în incinta fortificaţiei în schimbul obligaţiei de a organiza evenimente, cursuri, concerte sau piese de teatru pentru orădeni şi vizitatorii fortificaţiei.

Nunţi la Cetate

În paralel, va fi amenajat Muzeul Cetăţii şi va fi dată în funcţiune Sala cu grifoni, pentru a putea fi folosită drept casă a căsătoriilor pentru mirii care doresc să îşi lege destinele într-un loc deosebit, cu rezonanţe istorice. În plus, în pragul sărbătorilor de iarnă în curtea exterioară ar putea fi organizat primul Târg de Crăciun din Cetate.

Lucrările primelor două etape de reabilitare a fortificaţiei se ridică în total la 20 milioane euro, provenite din fonduri europene, şi vizează reabilitarea tuturor clădirilor din incintă, realizarea aleilor pietonale, dotarea cu utilităţi, amenajarea unui punct trafo propriu şi dotarea fiecărei clădiri cu propriul modul termic. Refacerea zidurilor şi bastioanelor va dubla valoarea totală a investiţiei. Investiţie în trecut, pentru viitor...