Lucrările de reabilitare a Cetăţii se desfăşoară mult mai rapid decât au estimat iniţial reprezentanţii municipalităţii. "Lucrările sunt în grafic şi chiar peste el. Din acest motiv, la cererea firmei Constructorul Sălard, am aprobat cu acordul finanţatorului deschiderea unui nou front de lucru în corpul A, care va găzdui viitorul Muzeu al Cetăţii", a declarat pentru BIHOREANUL, Dumitru Sim, managerul de proiect.

Conform calendarului lucrărilor, reabilitarea corpului A al Cetăţii urma să înceapă în luna iulie 2011, cu finalizare în decembrie 2014. "Modul în care avansează lucrările ne dă şanse ca reabilitarea monumentului să se finalizeze mult înaintea termenului limită de decembrie 2014. Prin începerea lucrărilor la corpul care va adăposti muzeul, firma Constructorul Sălard îşi va asigura un front de lucru mult mai mare în interior pe timpul iernii", a mai spus Sim.

Conform estimărilor municipalităţii, în viitoarele trei săptămâni, firma Constructorul Sălard va trece la montarea tâmplăriei, geamuri şi uşi, pe corpurile H şi G, care vor adăposti "Muzeul Cetăţii" şi "Administraţia Cetăţii" şi va finaliza în următoarele două săptămâni acoperişul corpului K, în care vor funcţiona atelierele meşteşugăreşti botezate generic "Strada breslelor".

Astfel, dacă se adaugă şi lucrările la corpul A, în Cetate se va lucra în paralel la patru din cele opt clădiri prinse în contractul încheiat cu finanţatorul.

Finanţate prin Planul Operaţional Regional 2007-2013, lucrările de reabilitare a Cetăţii în vederea introducerii în circuitul turistic, vizează restaurarea a opt corpuri de clădire aflate într-o avansată stare de degradare şi au ca termen de predare luna iunie a anului 2015. Valoarea totală a investiţiei se ridică la 36,7 milioane lei, sumă din care finanţarea nerambursabilă se ridică la 28,7 milioane lei.