Nu e o farsă. Din 1 aprilie încep lucrările de reabilitare a primelor opt imobile din incinta Cetăţii! "În următorii cinci ani Cetatea va fi un şantier. Pe de-o parte vor trebui respectate termenele de predare ale lucrărilor, dar pe de cealaltă parte va trebui să ţinem Cetatea deschisă pentru vizitatori pentru că dacă închidem acum Cetatea pentru lucrări după aceea putem să ne luăm munca de popularizare a ei de la zero", a declarat viceprimarul Rozalia Biro, marţi în cadrul unei conferinţe de presă.

Biro a afirmat că monumentul istoric va rămâne deschis vizitatorilor pe toată durata lucrărilor, iar grupurile de turişti vor avea acces doar la porţiunile din şantier care nu prezintă pericol pentru public. "Vor exista mai multe tipuri de bilete de intrare. Vizitarea unei clădiri va avea un preţ, iar vizitarea mai multor obiective va avea alt preţ, mai mare", a spus viceprimarul. Biro a spus că în costul biletului, grupurile de turişti vor primi inclusiv gustări cu produse de patiserie sau degustări de vinuri.

Primele clădiri din incinta Cetăţii care vor intra în renovare sunt corpurile G, H şi K care au adăpostit iniţial magazia de alimente, brutăria nouă şi comenduirea garnizoanei. Corpul G, care este o clădire de o importanţă mai mică raportat la celelalte imobile din incinta monumentului, va adăposti ulterior birourile administraţiei Cetăţii, în corpul H va fi amenajat un muzeu al pâinii, iar corpul K va adăposti atelierele meşteşugăreşti care vor mobila viitoarea stradă a Breslelor. "Aici vor fi deschise diferite ateliere de unde turiştii vor putea cumpăra obiecte direct de la artişti. De asemenea, va fi amenajat un restaurant cu specific medieval şi o cramă", a declarat arhitectul Ernest Pafka, unul din consultanţii care au sprijinit municipalitatea în demersul de reabilitare a monumentului istoric.

Reabilitarea primelor opt corpuri de clădire din Cetate a fost adjudecată prin licitaţie firmei Constructorul Sălard în asociere cu Korintosz KFT şi Lodza KFT pentru suma de 21,3 milioane lei fără TVA. Lucrările sunt finanţate din fonduri europene prin Planul Operaţional Regional şi vor dura cinci ani, temenul de predare al ultimului corp de clădire fiind finalul lunii decembrie 2014.