Cel mai important obiectiv turistic din municipiu, Cetatea Oradea, va putea fi vizitat doar o oră pe zi. "După toate probabilităţile vor opta pentru o singură oră de vizitare, între 12 şi 13, când muncitorii sunt în pauză de masă, în rest Cetatea va fi închisă publicului. Grupurile de vizitatori vor avea acces în incinta obiectivului turistic doar însoţiţi de reprezentanţi ai constructorului sau administraţiei", a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă organizată în Cetate, Dumitru Sim, şeful Biroului Turism, Cultură, Regenerare Urbană din cadrul Direcţiei de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională (DMPFI).

Lucrările de reabilitare a primelor opt corpuri de clădire din Cetate (A, G, H, I, K, L, M şi P) au început în urmă cu 14 luni şi aveau ca termen de finalizare a anului 2014. Deşi muncitorii firmelor Constructorul Sălard, Korintosz Kft şi Lodza Kft care şi-au adjudecat printr-o asociere reabilitarea corpurilor de clădire pentru suma de 21,3 milioane lei fără TVA au executat lucrări în avans, lucrările vor fi terminate mai târziu decât a fost anunţat iniţial.

"Lucrările au început mai devreme faţă de când era programat şi se vor preda mai târziu. Vom semna în curând contractul de finanţare pentru cel de-al doilea proiect de reabilitare a Cetăţii, privind introducerea utilităţilor de apă, canalizare, curent şi altele. Ar fi absurd ca lângă corpul G, de exemplu, predat cu finisajele exerioare cu tot, la doi metri de clădire utilaje grele să sape şanţuri adânci de doi metri", a spus Dumitru Sim.

Prin cele două proiecte cu finanţare europeană câştigate de DMPFI, în Cetate se vor investi în total, în circa şase ani, nu mai puţin de 20 milioane euro. În jur de 8,6 milioane de euro va costa reabilitarea celor opt corpuri din Cetate şi refuncţionalizarea lor cu destinaţii precum Muzeul Cetăţii, Muzeul Pâinii, Biblioteca Cetăţii şi altele. Cel de-a doilea proiect, estimat la 11,5 milioane de euro, virează introducerea utilităţilor în incinta obiectivului turistic şi reabilitarea corpurilor de clădire care nu au fost prinse în primul proiect.