Judecătorii Tribunalului Bihor au emis, miercuri seara, mandat de arestare pentru 10 zile pe numele cetăţeanului austriac Horvath Gerhard, sub acuzaţia de dare de mită.

Arestarea a fost dispusă la solicitarea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor care îl anchetează pe austriac după ce l-au prins în flagrant, în noaptea de marţi spre miercuri, în timp ce încerca să corupă doi poliţişti orădeni pentru ca aceştia să nu întocmească dosar penal pe numele şoferului său care a fost prins băut la volan şi a refuzat atât testarea cât şi recoltarea de probe biologice.

"Apreciem fermitatea de care a dat dovadă instanţa de judecată. Inculpatul a recunoscut comiterea faptei şi urmează ca, în următoarele zile, să se finalizeze ancheta şi să se dispună trimiterea în judecată a acestuia", a declarat pentru BIHOREANUL şeful secţiei urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, procurorul Vasile Popa, cel care se ocupă de anchetarea cazului.

Soluţia Tribunalului Bihor nu este definitivă, fiind atacată deja de apărătorul cetăţeanului austriac, prin recurs care se va judeca la Curtea de Apel Oradea.

Direcţia Generală Anticorupţie Bihor, a anunţat, miercuri, printr-un comunicat, reţinerea cetăţeanului austriac în urma unei acţiuni de flagrant realizat după un denunţ făcut de doi subofiţeri ai Poliţiei Bihor. Aceştia au oprit în trafic, în noaptea de marţi spre miercuri, în jurul orei 2, un autoturism marca Dodge, înmatriculat în Austria, condus de un cetăţean român de 33 ani, din Oradea în care se mai aflau două persoane, un cetăţean austriac de 41 ani, din Viena şi un orădean de 28 de ani. "Deoarece conducătorul auto emana o puternică halenă alcoolică, i s-a solicitat testarea cu aparatul etilotest. Acesta a refuzat atât testarea, cât şi recoltarea de probe biologice motiv pentru care cele trei persoane au fost conduse la sediul Poliţiei Municipiului Oradea, pentru întocmirea de acte premergătoare faţă de conducătorul auto, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de refuz de recoltare de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei", se arată în comunicat.

Ulterior, după întocmirea procesului verbal de constatare, cetăţeanul austriac a oferit diferite sume de bani agenţilor de poliţie ca aceştia să anuleze documentul şi să nu înregistreze dosar penal, aşa cum prevede codul rutier în aceste cazuri însă poliţiştii au refuzat, sesizând imediat ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie - Serviciul Judeţean Anticorupţie Bihor.

"Sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor şi în colaborare cu poliţişti ai Inspectoratului de Poliţie Bihor, ofiţerii DGA Bihor au organizat şi realizat flagrantul, surprinzându-l pe cetăţeanul austriac în momentul în care oferea suma de 120 de euro pentru anularea actelor de constatare", se specifică în comunicatul DGA.

Cetăţeanul austriac a fost reţinut, miercuri, pentru 24 de ore, şi a fost prezentat în faţa magistraţilor Tribunalului Bihor cu propunerea de arestare preventivă.

Şoferul orădean este cercetat în stare de libertate pentru refuz de recoltare de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

UPDATE: Curtea de Apel Oradea a respins, vineri, ca "nefondat" recursul austriacului, ca urmare decizia Tribunalului Bihor rămâne irevocabilă.