Poate sau nu ChatGPT să salveze vieți cu adevărat? Celebra platformă de inteligență artificială a trecut recent examenul de licență medicală din S.U.A., iar un medic a vrut să testeze cât de eficientă este aceasta în viața reală, în diagnosticarea unui pacient, scrie PressHub.ro.

Potrivit sursei citate, cel care a făcut testul este dr. Josh Tamayo-Sarver, care lucrează în departamentul de urgență al comunității sale locale și este vicepreședinte responsabil cu inovarea la Inflect Health, un incubator de inovare pentru tehnologia sănătății.

Medicul a introdus în aplicație istoricul medical a 40 de persoane pe care le-a tratat chiar el de-a lungul timpului, cu simptomele care i-au adus la departamentul de urgență.

„Chatbot-ul OpenAI a făcut o treabă decentă în a analiza diagnostice comune pe care nici eu nu aș vrea să le ratez, atâta timp cât tot ce i-am transmis a fost precis și foarte detaliat”, a spus medicul, adăugând, însă, că, deși robotul a făcut o treabă decentă, acest lucru nu este suficient pentru o unitate de urgențe.

Spre exemplu, AI-ul nu a putut identifica sarcina ectopică a unei femei. Este vorba despre o situație în care un făt malformat se dezvoltă în trompa uterină, și nu în uterul ei. Diagnosticată prea târziu, situația poate fi fatală – ducând la moartea cauzată de sângerare internă, arată sursa citată.

Nu vă autodiagnosticați cu ChatGPT!

De precizat că, în situația reală, medicul a operat-o pe tânără la timp și a salvat-o. Dar, AI-ul nu a reușit să identifice corect situația.

Medicul a explicat că femeia care se prezentase la urgențe nu știa că este însărcinată, așa că nici el nu a bifat ca afirmativ când a fost întrebat de robot, pentru a mima situația reală.

„Teama mea este că nenumărați oameni folosesc deja ChatGPT pentru a se autodiagnostica din punct de vedere medical, în loc să consulte un medic. Dacă pacienta mea din acest caz ar fi făcut asta, răspunsul lui ChatGPT ar fi putut-o ucide”, a avertizat doctorul.

Citiți aici și alte detalii interesante despre cum se comportă ChatGPT în medicină!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!