Comitetul de siguranţă al Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) a concluzionat, miercuri, că există o legătură între formarea cheagurilor de sânge şi vaccinarea cu serul AstraZeneca, apariţia acestora putând fi inclusă pe lista de efecte adverse foarte rare ale serului.
Anunţul a fost făcut de directoarea executivă a EMA, Emer Cooke, miercuri, într-o conferinţă de presă.
Aceasta a spus că Agenţia le recomandă celor vaccinaţi cu AstraZeneca să rămână vigilenţi timp de două săptămâni după ce au primit serul, pentru că majoritatea cazurilor de apariţie a cheagurilor de sânge au fost raportate la intervalul de două săptămâni după vaccinare. Dacă o persoană dezvoltă simptome specifice (dificultăţi de respirare, durere în piept, umflarea picioarelor, dureri abdominale persistente, dureri puternice de cap, înceţoşarea vederii sau pete mici sub piele la locul injecţiei) trebuie să se adreseze imediat cadrelor medicale avizate.
Ea a mai adăugat că cele mai multe simptome de acest gen au fost dezvoltate de femei sub 60 de ani.
"Comitetul de siguranţă privind evaluarea riscurilor a confirmat că beneficiile AstraZeneca în prevenirea Covid-19 depăşesc riscurile. Covid-19 este o boală foarte serioasă cu un număr mare de spitalizări. Acest vaccin s-a dovedit a fi foarte eficient, previne formele severe. Vaccinarea este extrem de importantă şi trebuie să folosim vaccinurile. Am ajuns la concluzia că rapoartele privind trombozele ar trebui catalogate drept efecte secundare ale vaccinului", a declarat Emer Cooke.
La rândul ei, Sabine Straus, preşedintele Comitetului de Risc pentru Farmacovigilenţă al EMA, a spus că apariţia cheagurilor de sânge ar putea fi un răspuns imunitar la vaccin care duce la o condiţie similară cu cea văzută în rândul pacienţilor trataţi cu heparină, condiţie numită Trombocitopenie.
"Acest caz demonstrează clar una din provocările campaniilor de vaccinare pe scară largă: când milioane de persoane primesc aceste vaccinuri se pot întâmpla evenimente foarte rare care nu au fost identificate în timpul studiilor clinice", a mai adăugat Straus.
La final, aceasta a precizat că grupul care analizează vaccinul nu a ajuns la concluzia că vârsta şi genul pot influenţa acesta efecte adverse.
Anunţul EMA a venit după ce cotidianul italian Il Messaggero a publicat marţi un interviu cu Marco Cavaleri, coordonatorul strategiei pentru vaccinuri din cadrul EMA, în care acesta a declarat că "există clar" o legătură între vaccinul AstraZeneca şi cazurile de tromboză observate după administrarea sa.
Fără a doua doză pentru pacienţii cu probleme
După anunţul EMA va urma ca reprezentanţii Ministerelor Sănătăţii din toate ţările membre UE să ia o decizie cu privire la continuarea vaccinări cu AstraZeneca. "Să sperăm ca va exista o decizie comună a tuturor ţărilor membre", a declarat medicul militar Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid în România.
De altfel, în în cursul zilei de miercuri, Gheorghiţă a anunţat că persoanele care au avut probleme după administrarea primei doze nu vor mai face şi rapelul.
"La acest moment nu există date care să sugereze o creştere a riscului de evenimente adverse, dimpotrivă, ştim că după cea de-a doua doză frecvenţa reacţiilor adverse pentru vaccinul de la AstraZeneca este mult scăzută comparativ cu prima doză. Desigur că dacă avem o persoană care a dezvoltat un eveniment trombotic după prima doză, categoric nu va mai face a doua doză cu acelaşi tip de vaccin", a declarat dr. Valeriu Gheorghiţă.
După cum se ştie, mai multe ţări europene - printre care Germania, Franţa, Italia şi Spania - au suspendat, ca măsură de precauţie, folosirea vaccinului împotriva Covid-19 al companiei AstraZeneca. România, însă, a decis să nu oprească administrarea vaccinului, ci doar a oprit un lot pentru care s-au semnalat probleme la nivel european.