Războiul dintre Primărie şi Prefectură pe faţadele clădirilor monument s-ar putea să aibă un deznodământ rapid şi, mai important, fericit. Luând ca model soluţia gândită de Primăria Oradea, Guvernul a decis ca faţadele clădirilor, în toată ţara, să poată fi renovate de autorităţile locale, urmând ca acestea să recupereze ulterior banii de la locatari.

Mai mult decât atât, vor putea fi reabilitate faţadele tuturor imobilelor pe care primăriile le vor considera de interes pentru estetica oraşelor, aşa încât n-o să mai existe discuţii care e monument şi care nu-i, cum s-a întâmplat la Oradea.

Ideea este foarte bună pentru că, dacă fiecare locuitor s-ar fi apucat să facă reparaţiile după mintea lui, ne-am fi trezit cu nişte simple murluieli care se puteau prelinge la prima ploaie. În plus, cred că săracii şi bătrânii proprietari de case în centru, când vor vedea că apar somaţiile de plată, îşi vor aduce aminte că totuşi mai au destui bani ca să nu rămână datori Primăriei.

Cred că la aflarea veştii primarul Ilie Bolojan a făcut chef, după care s-a închis trei zile în birou să vadă de unde poate face rost de bani pentru operaţiunea Marea Renovare. La dorinţa lui fierbinte de a da un nou chip clădirilor monument din oraş, sigur va deschide concomitent 30-40 de şantiere, chiar dacă pentru asta ar trebui să-şi vândă şi ABC-ul, şi locuinţa.

Avem şansa ca în câţiva ani să vedem Oradea în toată splendoarea ei, dar asta bineînţeles dacă nu o să pierdem timpul cu contestaţii la licitaţii şi cu avize de legalitate întârziate. Deşi, la cât e de lucru într-un oraş ajuns aproape o ruină, fiecare constructor va avea, cu siguranţă, felia lui...