Fie că au servit sub drapel ca militari activi, fie că doar au „făcut armata”, sute de bihoreni vor îmbrăca din nou uniforme săptămâna aceasta. Ex-Mob, cel mai mare exercițiu de mobilizare a rezerviștilor organizat după aderarea României la NATO, se desfășoară în mai multe unități ale Ministerului Apărării și Ministerului de Interne, într-un secret păstrat până săptămâna trecută.

BIHOREANUL l-a aflat și vă spune de ce autoritățile nu l-au anunțat public, ce scopuri urmărește, în ce constă și cât va dura exercițiul programat inițial pentru anul 2020, dar amânat de Covid și pus în aplicare acum.

De la fake...

La fel ca în primele valuri ale pandemiei, imediat după izbucnirea războiului la granițele de nord, pe 24 februarie, internetul s-a umplut cu anunțuri menite să sporească îngrijorările. Deja a doua zi, Ministerul Apărării se vedea nevoit să dezmintă că „baza militară de la Deveselu nu face încorporări”, după ce fuseseră răspândite informații că unitatea din Olt, care găzduiește scutul anti-rachetă al NATO, ar încorpora soldați.

În martie, autoritățile au respins și alte fake-uri similare, lansate în diverse județe, ca de pildă Vâlcea, Dâmbovița, Cluj ori Brașov. „Având în vedere conflictul militar început în Ucraina, se solicită prezența obligatorie a numitului... domiciliat în... la participarea în stagiul de pregătire profesională a Ministerului Apărării Naționale”, arăta un așa-numit „ordin de înrolare”, ce avertiza că, în caz de neprezentare, destinatarul poate face între 4 și 8 ani de închisoare.

„Nu avem niciun plan de mobilizare a rezerviștilor, niciun plan de a aduce la unitățile noastre recruți. O să încercăm să facem o campanie serioasă după ce va trece acest conflict, în care să explicăm oamenilor toate aceste lucruri care s-ar putea să creeze o emoție negativă”, îi liniștea pe români însuși ministrul Vasile Dâncu.

... la realitate

Și, totuși, România are, cum e și normal de fapt, un plan de mobilizare, testat săptămâna aceasta: de luni, 6 iunie, până vineri, 10 iunie, are loc la nivel național, inclusiv în Bihor, un exercițiu de mobilizare a rezerviștilor declanșat la doar câteva zile după izbucnirea conflictului din Ucraina.

„În mai puțin de două săptămâni, la începutul lunii martie, am primit ordin de chemare”, a declarat BIHOREANULUI, sub anonimat, un ofițer în rezervă din Oradea. „M-am prezentat, am fost înștiințat că urma să fim convocați în următoarea perioadă, care nu a fost precizată. Mi s-au luat și măsurile, ca să primesc o uniformă. Noi, cei trecuți în rezervă mai demult, am făcut burtă...”, a relatat el, mai în glumă, mai în serios.

Ofițerul spune că toate Centrele Militare Județene țin evidențele rezerviștilor, indiferent de contingent (adică de vârstă, până la limita a 60 de ani), de grad, funcție, specializare, arma sub care a servit, domiciliu ori ocupație actuală. „Am fost într-o unitate de vânători de munte, dar pentru că în Oradea nu există astfel de unități, mă prezint la Jandarmi”, spune bărbatul. E primul exercițiu de mobilizare la care participă după ieșirea în rezervă, cu 22 de ani în urmă.

„Populația se va panica”

Informația privind desfășurarea Ex-Mob a fost ținută secretă, motiv pentru care niciun reprezentant al structurilor MApN ori MAI din Bihor nu a avut permisiunea s-o facă publică și, cu atât mai puțin, să ofere detalii. „Nu sunt mandatat să furnizez aceste informații”, a declarat BIHOREANULUI căpitanul Sergiu Moldovan, purtătorul de cuvânt al Garnizoanei Oradea.

Maria Bodogai„Am ordin să nu fac declarații”, spune și locotenent-colonelul Maria Bodogai (foto), șefa Serviciului Teritorial pentru Probleme Speciale, subordonat Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și pentru Probleme Speciale (ANRSPS), instituție implicată în exercițiul de mobilizare împreună cu Centrele Militare Județene ale MApN. „Probabil va da Ministerul un comunicat luni dimineață, când începe exercițiul”, a spus Bodogai, fără alte amănunte.

Până la finele săptămânii trecute, însă, conducerea ANRSPS excludea o informare publică pe această temă. „Nu dorim să dăm niciun fel de comunicat. Populația doar se va panica”, a răspuns BIHOREANULUI purtătorul de cuvânt Corneliu Manu.

Doar „operaționalii”

Cu toate astea, BIHOREANUL a aflat că exercițiul este cel mai amplu după primirea României în NATO, în 2004, urmând să se desfășoare sub supravegherea unei comisii speciale a Direcției Personal și Mobilizare din MApN.

„Astfel de operațiuni ar trebui să țină de rutină și să fie periodice. Orice stat trebuie să le planifice, pregătească și execute. Sunt reglementate prin legi și regulamente militare privind pregătirea pentru apărare, regimul stării de mobilizare parțială sau totală, regimul stării de război”, a explicat un alt ofițer, implicat în activități similare.

Potrivit colonelului, exercițiul vizează în Bihor „câteva sute de rezerviști” - ofițeri, subofițeri și maiștri militari, gradați și soldați din așa numita rezervă operațională, adică persoane care pot „încadra funcții în statele de război ale unităților” pentru că fie au fost cadre militare active, fie au îndeplinit stagiul militar și au pregătire militară. „Nu este vizată rezerva generală, formată din totalitatea cetățenilor care pot fi încorporați, concentrați, mobilizați pentru completarea forțelor destinate apărării”, subliniază ofițerul.

Militari la MAI

Ex-Mob a început odată cu trimiterea ordinelor de chemare, la finele lunii februarie - începutul lunii martie, și urmărește de la verificarea actualizării fișelor rezerviștilor din evidențele Centrelor Militare Județene, a reacției și stării acestora, inclusiv de sănătate, până la calitatea unor activități pe care le vor executa după prezentarea în unități. „Fiecare rezervist care a primit ordin, prin furier (n.r. - curier militar), subofițer al Centrului Militar Județean sau agent de Poliție, știe la ce unitate trebuie să se prezinte”, precizează ofițerul.

În Bihor, prezentările se fac la Centrul de Transmisiuni din Oradea, la UM 01343 din Beiuș (fostul regiment Leonard Mociulschi) și în unitățile Inspectoratului Județean de Jandarmi, ISU Crișana, Poliției Bihor și Inspectoratului Teritorial Oradea al Poliției de Frontieră, unde va fi testată mobilizarea rezerviștilor chiar dacă ei provin din structurile Ministerului Apărării.

„Indiferent în ce unitate au servit, de pildă de infanterie sau de tancuri, pentru că astfel de unități nu mai există în Bihor, fiind desființate în preajma aderării la NATO, rezerviștii se prezintă și în unități ale Ministerului Afacerilor Interne. Ei vor servi, însă, în specialitatea pe care o au. De exemplu, un transmisionist nu poate fi genist sau specialist în protecție civilă”, explică sursa BIHOREANULUI.

Data și ora urmau să le fie comunicate cu scurt timp înainte, în cursul zilei de duminică (5 iunie) sau chiar în dimineața celei de luni.


„SI VIS PACEM, PARA BELLUM”. „Dacă vrei pace, pregătește-te pentru război”. Chiar dacă marile unități de tancuri și artilerie din Oradea au fost desființate cu două decenii în urmă, astfel că se va desfășura fără blindate ori alte arme grele, exercițiul de mobilizare este considerat vital pentru asigurarea apărării, la nevoie, iar neprezentarea în termen se pedepsește conform legilor și regulamentelor militare

Noi unități

Rezerviștii trebuie să ajungă în unități „în cel mai scurt timp”, având asupra lor cărțile de identitate și livretele militare, care sunt confruntate cu fișele din evidențele Centrului Militar și ale unității. „Li se distribuie uniforme și cazarmament. În funcție de cum vor fi ordinele concrete, pot primi și alte echipamente, inclusiv arme”, povestește colonelul. Cert e că o parte din rezerviști vor înnopta în unități.

Următorul pas este constituirea de subunități și unități. „Se vor constitui plutoane, companii și batalioane, fiecare cu comandant propriu”. Scopul principal e ca în caz de război, când unitățile active ar fi trimise pe front, cele de rezerviști să le înlocuiască fără deficiențe.

În funcție de ordinele specifice ce vor fi date, adică de scenariul exercițiului, care nu este cunoscut dinainte rezerviștilor, pot urma, teoretic, și exerciții în câmp, dar probabilitatea e mică. „Cred că, pentru a nu îngrijora civilii, nu se vor face tabere militare, cu corturi, bucătării de campanie și trageri în poligon, așa că probabilitatea ca rezerviștii să fie văzuți în afara unităților este aproape zero”, spune sursa BIHOREANULUI. „Important va fi dacă rezerviștii reacționează prompt și subunitățile și unitățile constituite sunt acoperite cu specialiști. Nicio unitate nu are exclusiv doar luptători, ci trebuie și logistică, inclusiv bucătari, croitori, șoferi, mecanici etc”.

Cu învățăminte

Exercițiul va dura 5 zile, urmând să fie coordonat de o comisie specială formată din ofițeri de rang înalt, colonei și generali din MApN, probabil și de la nivelul fostei Armate a IV-a, în prezent Divizia 4 Infanterie Gemina, marea unitate cu sediul la Cluj din care făceau parte, înaintea desființării, unitățile militare desfășurate pe teritoriul județului Bihor.

În prima zi, luni, 6 iunie, spun sursele BIHOREANULUI, ofițerii de comandament se vor reuni la sediul Prefecturii ca să transmită obiectivele specifice ale exercițiului, într-o ședință la care ar putea participa și autorități civile cu atribuții în domeniul apărării, iar în ultima, vineri, 10 iunie, pentru a prezenta concluziile, toate structurile implicate urmând să primească la final calificative.

În funcție de acestea, vor fi planificate viitoarele exerciții și vor fi ajustate planurile de apărare, pentru că vremurile cer nu doar vigilență, ci și competență. Căci degeaba vrei să te aperi dacă nu știi, în primul rând, cum...


ARMATA DE REZERVĂ
Cine poate merge la război

Armata României, dimensionată până în 1990 la 300.000 persoane, a fost redusă după aderarea la NATO la 78.000 de militari profesioniști, efectuarea pe timp de pace a serviciului militar obligatoriu de către tinerii care împlinesc 18 ani fiind suspendată prin Legea 395/2005, care însă reintră în vigoare în cazul intrării țării în război sau a declarării stării de mobilizare, prin Decret al Președintelui României, cu aprobarea Parlamentului.

Pentru exercițiile de mobilizare pot fi chemați rezerviștii cu vârste de până la 55 ani - soldați și gradați, respectiv de 60 ani - ofițeri, subofițeri și maiștri militari, apți din punct de vedere medical. Chemarea este reglementată prin Legea 355/2009, privind regimul stării de mobilizare a forțelor armate, iar starea de mobilizare este definită ca fiind totalitatea măsurilor extraordinare ce se pot institui „în domeniul politic, economic, social, administrativ, diplomatic, juridic și militar”, planificate și pregătite pe timp de pace, precum și totalitatea acțiunilor desfășurate pentru aplicarea acestor măsuri „la apariția sau iminența unei amenințări grave care poate afecta suveranitatea, independența și unitatea statului, integritatea teritorială și democrația constituțională”.

În baza Legii 446/2006, privind pregătirea populației pentru război, rezerviștii pot fi mobilizați „potrivit nevoilor instituțiilor cu atribuții în domeniul apărării și securității naționale”. Pe timp de pace, „neprezentarea la recrutare, încorporare, concentrare, mobilizare sau pentru clarificarea situației militare, la data fixată prin ordinele de chemare”, se sancționează cu amenzi de până la 10.000 lei, cu excepția cazurilor când neprezentarea este motivată, de exemplu: medical, prin decesul unui membru al familiei sau printr-un „caz de forță majoră”.

Pe timp de război sau pe durata stării de asediu, neprezentarea la încorporare, concentrare sau mobilizare se pedepsește, conform Codului Penal, cu închisoare între 2 și 7 ani.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!