Mereu am spus că în PDL Bihor există destui oameni de valoare sau măcar cu capul pe umeri şi de bun-simţ. Ba, mai mult, cu riscul de a le face rău (pentru că o laudă adusă de un "tonomat" unui pedelist echivalează cu riscul ca beneficiarul să încaseze un vot de blam de la partid), am şi pomenit uneori nume precum Lucian Silaghi (fost director la Teatru, acum la Direcţia de Cultură), Mişu Jan Manolescu (profesor), Ionel Bungău (şeful Clubului Sportiv Crişul), Nicuşor Lepădatu (medic), Marian Filip (controlor de zbor) ş.a.m.d. Ba nici despre preşedintele organizaţiei judeţene, Ştefan Seremi, nu cred că este un rău-voitor chitit să dinamiteze ceea ce ai lui n-au fost în stare să ridice, dar construiesc, acum, alţii.

Ca urmare, nu pot nici în ruptul capului să înţeleg de ce întregul partid, în Bihor, se preface orb, surd şi mut în faţa unui act de terorism urban cum e decizia colegului lor, Mircea Matei, ajuns şef la ANRSC Bucureşti, de a retrage licenţa Electrocentrale Oradea pentru nişte noduri în papură ce puteau fi îndreptate cu bună-voinţă dacă nu ar fi preferat să închidă CET-ul mai repede decât o va face UE pentru că umple pământul de cenuşă şi aerul de otrăvuri.

Ordinul dat de Matei contra CET-ului nu este în niciun caz, chiar dacă el poate îşi închipuie acest lucru, o bucurie, pentru niciun orădean, ci o sursă de îngrijorare, pe de o parte, iar pe de alta încă o dovadă că politrucul, în lupta sa oarbă cu primarul Ilie Bolojan, nu ezită să-i ia ostatici chiar pe locuitorii oraşului, "vinovaţi" că în 2008 l-au preferat pe Bolovanul din Birtin candidatului portocaliu.

Deşi în lumea civilizată oricine ar fi condamnat asemenea represalii periculoase şi de prost-gust, pedeliştii noştri au adoptat cu toţii politica struţului, ascunzându-şi capul adânc în nisip. Ruşinoasă opţiune, căci dacă momentanul şef al ANRSC nu mai are nicio şansă să revină în Oradea fără să-i bată cineva obrazul pe stradă, mulţi dintre "oamenii de omenie" din partidul său măcar la atât puteau să ţină, la statutul lor de orădeni care nu fac rău comunităţii nici măcar consimţind tacit la datul cu ghioaga.

Tot la fel am mai spus, nu demult, că în opinia mea PDL-ul, aflat în cădere liberă, a trecut la o strategie care nu mai urmăreşte să convingă pe nimeni că a guvernat corect, ci să inducă tuturor impresia că toţi politicienii sunt, în egală măsură, analfabeţi, hoţi şi proşti. Dar, totuşi, în niciun partid nu sunt toţi la fel, deci nici în PDL. Şi atunci repet: nu e ruşinos ca oameni ca Lucian Silaghi sau Mihai Groza să plătească, inclusiv electoral, măgăria unuia ca Mircea Matei?

Evident, nu mă aştept ca vreun pedelist să se "desolidarizeze" de fostul lor coleg, dar nici ca disciplina de partid să primeze înaintea bunului-simţ comun. Tare aş vrea, totuşi, să ştiu dacă în Parcul Traian i-a roşit cuiva obrazul. Şi dacă, atunci când se vor mai bate cu Bolojan, ceilalţi au de gând să dea tot în noi, în orădeni...