17 hectare de teren brăzdate de canale tehnice cu toate utilităţile, investiţii de 24 milioane euro şi circa 300 de noi locuri de muncă. Fosta ruină de la capătul oraşului se transformă într-un parc industrial privat apt să devină unul dintre pilonii reindustrializării Oradiei.

"Fără industrie chimică nu există nimic: nici medicamente, nici haine, nici mâncare. De aceea a şi fost prima care a ieşit din criză. De fapt, 24% din industria europeană este chimie", spune Cătălin Mariaş, directorul întreprinderii Sinteza.

Parc chimic!

Ruinată după 1989, fosta întreprindere comunistă îşi ia un nou avânt. Sinteza vrea să înfiinţeze pe cele 17 hectare de teren pe care le deţine în Şoseaua Borşului primul parc industrial privat cu acte în regulă din Ardeal. Profilat pe produse chimice, Chem Park Oradea va atrage pe vechea platformă industrială nu mai puţin de şapte întreprinderi din domeniu, fiecare cu investiţii de 3-4 milioane euro.

06_Sorin_Pasula_bihoreanul.jpg"Modelul de business folosit acum în industria chimică este de concentrare a facilităţilor de producţie pe o platformă comună. În Europa sunt 86 de parcuri industriale de profil", spune Sorin Păsulă (foto), business developerul viitorului parc industrial. Practic, firmele se aşază pe aceeaşi platformă furnizându-şi produsele fără sincope, fără stocuri şi costuri de transport.

Înfiinţarea Chem Park Oradea este următorul pas în dezvoltarea firmei. Sinteza s-a reorientat de pe piaţa internă, unde livra 50 de produse în cantităţi mici, spre piaţa europeană, unde vinde acum un singur produs în cantităţi industriale. "Producem anual 450 de tone de acid benzoic pe o linie cu o capacitate de 10.000 tone şi vom înfiinţa încă o linie de producţie", zice Păsulă. Reorientarea pe piaţă a triplat cifra de afaceri a societăţii, de la 9,3 milioane lei în 2010 la 33 milioane lei anul trecut. Iar întreg profitul a fost reinvestit în noi facilităţi de producţie a acidului benzoic.

Pariul pe acid benzoic

06_Catalin_Marias_bihoreanul.jpgDacă v-aţi spălat pe dinţi sau pe cap de dimineaţă şi aţi plecat la muncă cu maşina aţi folosit, fără să ştiţi, acid benzoic. Precursor folosit la obţinerea de produse în domeniul alimentar, farmaceutic şi industrial, acidul benzoic este următorul val în chimie. "Producţia lui e considerată nepoluantă comparativ cu cea a altor articole, iar gradul de prelucrare este de 99%, deci nu rămâi cu deşeuri", spune Cătălin Mariaş (foto), directorul Sinteza.

Fabrica orădeană produce pentru clienţi din toată lumea. "Vindem inclusiv în America de Nord şi Australia. Sunt situaţii în care ducem produsul în Spania, clientul îl prelucrează şi îl dă mai departe în Turcia", povesteşte directorul. Mai mult, acidul benzoic, al cărui punct de topire este la 122 grade Celsius, este răcit, solidificat şi transportat beneficiarului, care îl retopeşte pentru a-l prelucra. Dar pe viitor nu va mai fi nevoie...

Afacere la scară

Platforma industrială a întreprinderii Sinteza va fi demolată, parcelată, dotată cu utilităţi şi pusă la dispoziţia clienţilor. Decât să rişte milioane de euro în retehnologizare pentru a fabrica produse finite, conducerea firmei a ales să crească producţia de acid benzoic şi să îşi invite clienţii să producă chiar în Şoseaua Borşului. Astfel, în loc să ducă marfa la capătul lumii sub formă de granule sau ţinută caldă în cisterne speciale, fabrica o va vinde "la poartă", în stare lichidă.

Afacerea este reciproc avantajoasă: Sinteza va avea desfacerea asigurată, iar clienţii atraşi aici îşi vor înjumătăţi costurile. "În schimbul unei chirii lunare, noi punem la dispoziţie toate utilităţile, servicii de laborator, cercetare, pază, PSI, logistică, protecţia mediului, organizarea de evenimente şi altele. Ne vom ocupa inclusiv de formarea profesională a personalului", spune Sorin Păsulă, managerul de proiect.

Sinteza a cerut deja Şcolii Profesionale Eurobusiness să înfiinţeze măcar o clasă de operatori chimişti. "Trei zile pe săptămână, elevii vor face practică în fabrică, o zi vor învăţa specialitate, iar o zi vor avea materii de cultură generală", zice chimistul. Practicanţii vor fi recompensaţi cu o bursă de stat şi una plătită de fabrică.

Pentru cei circa 100 de angajaţi cu studii superioare de care are nevoie, Chem Park va colabora şi cu Universitatea. "Vrem ca o grupă sau două de inginerie chimică să facă practică la fabrică, pentru că parcul va avea o componentă de cercetare-dezvoltare în parteneriat cu o firmă din Germania", spune managerul. Nivelul de specializare al angajaţilor se va reflecta inclusiv în retribuţie. Salariul mediu în Sinteza este astăzi de circa 500 euro pe lună, cu perspective de majorare odată cu dezvoltarea afacerii.

Cerere pentru CET

Angajaţii sunt însă numai o categorie din beneficiarii parcului chimic. Estimările arată că, pe lângă sumele introduse de investitori în industria locală, parcul industrial va aduce bugetului local un plus de 150.000 euro pe an din impozitele pe salarii. În plus, există avantajul relansării producţiei de abur industrial a societăţii Electrocentrale.

Sinteza este principalul client industrial al CET-ului, cu 900 gigacalorii consumate lunar, echivalentul a circa 400 de apartamente pe timp de iarnă. "Când pornim a doua linie de producţie a acidului benzoic, consumul de abur se va dubla şi, pe măsură ce se vor muta aici noi firme, consumul va creşte treptat", spune Păsulă. Creşterea consumului de abur industrial ar diminua presiunea pe preţul gigacaloriei plătit de orădeni astfel încât, chiar dacă încălzirea nu se va ieftini, măcar nu va creşte exploziv după trecerea CET pe gaz.

Reprezentanţii viitorului parc industrial poartă deja discuţii cu viitorii chiriaşi, o parte dintre ei declarând-şi intenţia de a produce la Oradea în următorii doi ani, ceea ce este un semn bun. Pentru că una din principalele reacţii dezvoltate de industria chimică în econonomie este să facă criza să dispară...


 "Ca să lucrezi la Sinteza trebuie să ai cunoştinţe solide de chimie, de fizica materialelor, de electricitate, precum şi un psihic puternic, pentru a lua decizii. Dacă lucrezi la un strung, de exemplu, vezi tot timpul ce faci. Aici nu vezi cum reacţionează două molecule. Te bazezi pe cunoştinţele acumulate şi pe parametrii afişaţi de aparatele de control"

Catălin Mariaş, manager Sinteza


TRADIŢIA CHIMIEI
Din ruină, parc industrial

06_Tibor_Tincau_bihoreanul.jpgFostă perlă a industriei orădene, întreprinderea Sinteza s-a înfiinţat în 1954 prin înglobarea Fabricii de produse chimice organice Aurora, care funcţiona din 1905, a Întreprinderii Chimico-Farmaceutice Vestra (1922) şi a Fabricii Fiii lui Zankl (1923). Una din primele întreprinderi chimice din ţară, Sinteza a fabricat pigmenţi anorganici, lacuri şi vopsele, substanţe active pentru industria farmaceutică, insecticide, auxiliari pentru industria maselor plastice, gaze lichefiate şi produse chimice pentru industria auto.

Perioada de apogeu a societăţii a fost în anii '80, iar după 1989 a intrat într-un proces de restructurare finalizat odată cu privatizarea din 2006. Din 2007 fabrica şi-a concentrat producţia pe platforma din Şoseaua Borşului, închizându-şi facilităţile de producţie din restul oraşului. După un minim al cifrei de afaceri în 2010, societatea a revenit pe creştere în urma reorientării pe piaţă. Sinteza este cel de-al treilea producător de acid benzoic din Europa, după cele două fabrici cu capital american din Estonia şi Olanda.

Sinteza şi-a finalizat programul de privatizare în 2006, iar din 2012 pachetul majoritar de acţiuni (52%) este al societăţii Chemark Invest, controlată de orădeanul Tibor Tincău (foto). Deţinătorul unei averi estimate la 50 milioane euro, Tincău derulează afaceri în transport, comerţul cu carburanţi şi imobiliare, cea mai cunoscută companie a sa fiind TWT (Trans World Trading).