Cunoscutul chirurg orădean Alexandru Gălăţanu a ajuns în faţa judecătorilor. Medicul, coordonator al secţiei Ortopedie - Traumatologie din Spitalul Clinic de Urgenţă "Avram Iancu", a fost trimis în faţa instanţei de procurorii Parchetului Oradea, care l-au cercetat pentru carambolul provocat de medic iarna trecută, băut la volan, dar şi pentru distrugerea de către acesta a documentului prin care, în timpul cercetărilor, i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile.

Gălăţanu a recunoscut toate faptele, însă, după cum a descoperit BIHOREANUL, are explicaţii străvezii pentru tot ce s-a întâmplat. Şi anume că s-ar fi făcut "muci" de la numai o jumătate de pahar de vin şi că a rupt documentul poliţiştilor din motive... medicale!

Carambol în intersecţie

După cum se ştie, întreaga poveste a pornit de la un incident rutier pe care doctorul Alexandru Gălăţanu de la Spitalul Militar l-a provocat anul trecut, în dimineaţa zilei de 22 noiembrie, în apropiere de centrul comercial Oradea Plaza.

La volanul unui Land Rover, Gălăţanu venea dinspre bulevardul Cantemir şi nu a păstrat distanţa suficientă faţă de maşina care circula în faţa sa, pe care, în dreptul unui semafor, a proiectat-o într-un alt autoturism.

Din fericire, incidentul nu s-a soldat cu victime. Dar, cum aparatul etilotest a arătat o concentraţie alcoolică de 1,21 mg/l alcool pur în aerul expirat, poliţiştii i-au întocmit actele premergătoare începerii urmăririi penale, pentru conducerea unui autoturism sub influenţa băuturilor alcoolice.

Nervosul, după gratii

Câteva luni mai târziu, pe 22 aprilie, poliţiştii l-au chemat pe medic la sediul Serviciului Rutier, ca să îi aducă la cunoştinţă faptul că a fost pus sub învinuire. Chirurgul a ascultat ce i se spunea, însă când a fost pus să semneze procesul verbal prin care i se aducea la cunoştinţă învinuirea a reacţionat violent: a luat documentul  în care poliţiştii descriau acuzaţiile, l-a rupt în bucăţi şi l-a aruncat la gunoi. Apoi a plecat...

Lipsa de respect dovedită de doctor n-a rămas fără urmări. Poliţiştii au cules hârtia ruptă din coş, au lipit-o pe o coală şi au transformat-o în "probă" pentru o nouă acuzaţie, de distrugere de documente oficiale, iar apoi au înaintat dosarul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, propunând trimiterea în judecată a chirurgului.

Două zile mai târziu, Gălăţanu a fost ridicat de poliţişti, în halat, direct din spital, şi dus la Parchet. "De ce m-aţi chemat aici? Eu am treabă la spital!", a explodat doctorul în faţa procurorului Ovidiu Murariu, care, văzându-l pus pe harţă, i-a cerut să revină a doua zi.

Medicul s-a întors la Parchet, aşa cum i s-a cerut, însă pentru că era tot irascibil, procurorul a decis să-i aplice un "tratament şoc": l-a trimis  să se răcorească în arestul Poliţiei. Doctorul a rămas după gratii 24 de ore, iar pe 26 aprilie a primit interdicţia de a părăsi ţara pentru 29 de zile.

Medicul "rupe tot"

Ce anume l-a determinat pe procuror să dispună reţinerea lui Gălăţanu s-a aflat acum, când dosarul întocmit pe numele medicului a fost înaintat Judecătoriei Oradea. Potrivit rechizitoriului, medicul a avut o atitudine recalcitrantă şi lipsită de sinceritate încă din dimineaţa în care a provocat carambolul.

Întrebat când şi cât anume a băut, Gălăţanu a declarat iniţial că a îngurgitat un pahar de vin, noaptea în jurul orei 2, după care s-a culcat fără să mănânce. Ulterior, însă, medicul şi-a nuanţat depoziţia: băuse numai o jumătate de pahar şi în timpul mesei, chestiune care, dacă ar fi fost reală, n-ar fi trebuit să dăuneze alcoolemiei. Atâta doar că, în urma testului de sânge, poliţiştii au stabilit că paharul de vin trebuie să fi fost cel puţin un canceu, căci în ziua incidentului Gălăţanu a avut o alcoolemie de 2,40 g/l alcool pur în sânge.

Pus în faţa minciunii sale, pe 22 aprilie, când a fost chemat la sediul Poliţiei Rutiere, medicul a explodat. "Am rupt hârtia întrucât valorile alcoolemiei stabilite în sânge mi s-au părut a fi inadecvate", a declarat, două zile mai târziu, în faţa procurorului Murariu, când acesta i-a adus la cunoştinţă noua acuzaţie.

Rău la stres

O zi mai târziu, năbădăiosul medic avea deja şi o strategie pentru apărare. Şi anume că poliţistul nu i-ar fi adus la cunoştinţă faptul că hârtia întocmită este un act oficial. Cum nu era un document tipizat, a crezut că-i doar o hârtie oarecare, altmiteri sigur nu o rupea. "Nu am avut reprezentarea juridică a înscrisului denumit proces-verbal deoarece nu avea serie şi nu prezenta caracterele de document tipizat sau oficial. Am considerat că e o hârtie fără valoare pentru că organul de poliţie a întocmit acel document fără a mi se aduce la cunoştinţă valoarea juridică a acestuia", a explicat Gălăţanu.

Declaraţie care, în final, l-a şi trimis în spatele gratiilor pentru 24 de ore. "Pericolul concret pentru ordinea publică se apreciază atât în raport cu datele referitoare la persoana individului, cât şi cu datele referitoare la faptă, natura şi gravitatea infraciunii comise, rezonanţa socială negativă produsă în comunitate ca urmare a săvârşirii acesteia", a explicat procurorul în ordonanţa de reţinere.

Reaudiat după o noapte în Arestul Poliţiei, medicul avea o nouă variantă pentru ieşirile necontrolate din zilele precedente. Totul era pe fond medical căci, zicea el, suferă de diabet zaharat tip 2, este insulinodependent şi are sechele de pe urma unui politraumatism cranio-cerebral acut "cu focare de contuzie şi dilacelare", care îi afectează comportamentul în situaţii de stres şi oboseală, "inducând stări de agresivitate şi nervozitate".

La judecată

Lăsat să plece, cu condiţia să nu părăsească ţara pentru o perioadă de 30 de zile, Alexandru Gălăţanu a fost chemat din nou la sediul Parchetului două luni mai târziu, când procurorul i-a adus la cunoştinţă materialul de urmărire penală iar medicul, sfătuit de avocat, a declarat spăşit că "recunosc şi regret săvârşirea infracţiunilor de care sunt învinuit". Spovedania îi poate aduce posibilitatea de a fi judecat după procedura simplificată, adică doar în baza probelor strânse de procurori, ceea ce presupune şi reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă. În cazul lui, de la o pedeapsă cu închisoare de la 1 la 5 ani, la o pedeapsă între 8 luni şi maxim 3 ani şi 3 luni.

Trecând peste fapta penală, însă, medicul ar putea fi tras la răspundere şi disciplinar, căci şi regulamentele profesionale îi interzic unui chirurg, care ţine în mână la propriu viaţa pacienţilor săi, să meargă la serviciu într-o stare la limita comei alcoolice. La nivelul Spitalului "Avram Iancu" s-a făcut vreo anchetă disciplinară în cazul lui Gălăţanu? Şi dacă da, ce măsuri s-au luat?

Căutat de BIHOREANUL pentru a răspunde, doctorul Gălăţanu n-a fost de găsit, iar directorul executiv al unităţii, Mircea Botoş, a invocat rigorile militare şi a solicitat să i se comunice întrebările în scris, urmând ca răspunsul să-l furnizeze vineri, după ce va primi aprobare. Apoi n-a mai dat niciun semn...


PRECEDENT
În comă după un accident

Alexandru Gălăţanu nici măcar nu era la prima aventură de acest fel. În 2007, medicul a ajuns în comă la spital după ce într-o curbă deosebit de periculoasă între localităţile Remetea şi Meziad a pierdut controlul maşinii din cauza vitezei şi s-a rostogolit de mai multe ori pe şosea, după care s-a răsturnat în şanţ.

În urma impactului, Gălăţanu a suferit multiple leziuni şi a fost transportat în comă la Spitalul Judeţean din Cluj unde, ulterior, a rămas internat mai multe săptămâni cu traumatism cranian, contuzie pulmonară şi fractură de claviculă. După o bună bucată de vreme, medicul şi-a revenit şi şi-a putut relua activitatea profesională.