Orădenii îşi fac programul după casieria asociaţiei de proprietari, unde stau la coadă şi plătesc cu numerar, ca să primească o chitanţă pe care să o ţină la sertar.

"Oamenii se feresc să plătească online. Majoritatea vor să ştie că au dat banii şi au primit chitanţa. La asociaţiile mari, unde sunt mulţi tineri şi oameni ocupaţi, plăţile online pot ajunge şi la 30% din total, dar sunt excepţii", spune Mariana Tiurbe, consilier în cadrul Biroului Asociaţii de Proprietari din Primăria Oradea.

În contul asociaţiei

Pandemia a impus munca de la distanţă, învăţământul online şi cumpărăturile prin internet. Orădenii au învăţat să plătească telefonul, curentul, internetul ori gazul prin paypoint, selfpay sau homebank. Doar asociaţiile de proprietari mai lucrează cu casierii şi cash!

Mariana Tiurbe, Consilier la Biroul Asociații de Proprietari din Primăria OradeaPentru administratorii de modă veche şi membrii în vârstă, plăţile online, care le-ar simplifica viaţa, sunt o bătaie de cap. "Legea 196/2018 prevede că asociaţiile de proprietari trebuie să aibă cont bancar pentru plata utilităţilor, iar acesta poate servi şi la încasarea contribuţiilor", spune Mariana Tiurbe, consilier la Biroul Asociaţii de Proprietari din Primăria Oradea (foto).

Pentru a evita aglomeraţia la casierii în pandemie, în martie 2021 Primăria a somat cele 888 de asociaţii de proprietari să îşi afişeze conturile pe listele de plată din scările blocurilor şi pe chitanţele eliberate, pentru ca orădenii să poată plăti prin bancă. Degeaba...

50 din 656

Administratorul Asociaţiei Lacul Roşu, Varvara Lăzău, a afişat numărul de cont inclusiv pe uşa casieriei. "La 656 de apartamente, abia dacă 50 plătesc online. În pandemie am ajuns şi la 100 de încasări prin bancă lunar, dar acum scad la loc", povesteşte Lăzău.

preşedintele Asociaţiei Şelimbărului 1, Ioan HorvathFenomenul e general. "Cel mult 15% dintre membri, oameni tineri, ocupaţi sau cu bani, plătesc online", spune preşedintele Asociaţiei Şelimbărului 1, Ioan Horvath (foto).

Procentele sunt mai mari în asociaţiile cu familii tinere. "Avem şi asociaţii unde cam 30% dintre membri achită direct în cont, dar cei mai mulţi plătesc în continuare cu numerar la casierie", spune Cristian Ile, administratorul a 18 asociaţii. Potrivit acestuia, casieriile vor rezista încă ani buni. "Omul mai repede vine la asociaţie să întrebe sau să reclame ceva decât să transmită prin Whatsapp sau email", spune Ile.

"Plătesc, iau chitanţa şi gata!"

De altfel, nici omul de rând nu agreează ideea plăţii de la distanţă. "De ce să stau eu cu grija că au intrat sau nu banii la asociaţie? Mai bine merg o dată la lună, când e mai puţină lume, plătesc, iau chitanţa şi gata", spune un orădean. Bărbatul este cu atât mai hotărât cu cât are convingerea că plata online îi umflă factura. "Pe lângă că s-au scumpit apa, încălzirea şi gunoiul, mai trebuie să dau băncii şi un comision lunar de 4-5 lei", zice el.

De fapt, totul depinde de implicarea administratorului. "Eu am negociat cu banca un pachet de servicii astfel încât oamenii să nu plătească nimic în plus. Pentru că primesc confirmare de câte ori intră bani în cont, verific cine a plătit şi îi trimit omului mesaj pe Whatsapp, ca să stea liniştit că am încasat", explică administratorul unei asociaţii de proprietari din Calea Aradului.

Totuşi, se poate!

directorul societăţii Bioframe, Cristian LucaciPrin excepţie, unele asociaţii le oferă membrilor libertate deplină. "La 22 de asociaţii de proprietari nu avem nicio casierie. Omul plăteşte de unde şi cum vrea, cu un comision de 2,7 lei prin staţia de plată, de 1,79 lei prin paypoint şi de 0,99% din suma achitată când foloseşte cardul. Oricum, mult mai puţin decât am plăti un casier", spune directorul societăţii Bioframe, Cristian Lucaci (foto).

Membrii asociaţiilor administrate de această firmă primesc SMS când se afişează întreţinerea, iar apoi un email cu factura, pe care nici măcar nu trebuie să o salveze. "Printr-o aplicaţie pe telefon omul primeşte un cod de bare pe care îl scanează şi poate plăti imediat", spune Lucaci. Fără înghesuială, fără bani lichizi şi, mai ales, fără a face coadă la casieria asociaţiei.