Criza loveşte fără milă sectorul construcţiilor. O parte din angajaţii firmei CIAC refuză deja de două săptămâni să intre la lucru, după ce nu şi-au primit salariile din aprilie.

"Oamenii vin în fiecare dimineaţă la lucru şi stau în curte sau în faţa firmei, refuză să intre la lucru până nu îşi primesc banii. O lună ne-am luat salariile, în altă lună nu, şi tot aşa, până s-a ajuns în situaţia că unii angajaţi nu şi-au primit salariile nici de patru luni", a declarat Octavia Todoca, în numele colegilor.

Todoca spune că salariaţii se tem că nici măcar nu le sunt achitate obligaţiile fiscale. "Salariile le luăm în mai multe feluri, pe card şi în mână, fără să primim niciodată un fluturaş, aşa că nu ştiu dacă ne sunt plătite obligaţiile către pensii şi CAS. Chiar dacă în mână primim mai mult, am aflat că de fapt avem minimul pe economie plătit către stat", a spus Todoca.

În urma reclamaţiilor făcute de angajaţii firmei inclusiv la ITM Bihor o echipă de control a descins marţi la firmă şi a luat documentele companiei la verificat.

Ioan Mintas.jpgIoan Mintaş (foto), patronul CIAC, membru PSD şi lider al patronatului din sectorul IMM, pune conflictul din cadrul firmei pe seama unui blocaj financiar declanşat de stat. "Am ajuns aici datorită neîncasărilor de la bugetul statului. De la tot ce am lucrat avem de încasat bani. De parcă nu ar ajunge că avem lucrări făcute şi neplătite, ministerele au mai şi oprit multe din lucrările licitate, pentru că nu au finanţări", a spus patronul.

În ceea ce priveşte conflictul cu angajaţii, Mintaş susţine că acesta se va rezolva de la sine. "Sunt vreo zece băieţi care datorită faptului că nu şi-au luat salariile de pe la jumătatea lui aprilie sau din mai au refuzat să intre la lucru. Dacă nu le convenea aveau varianta să înceteze colaborarea cu firma, nu să stea degeaba. Pentru aceasta vor fi sancţionaţi disciplinar şi se vor lua măsurile legale împotriva lor", a ripostat patronul CIAC, dând de înţeles că protestatarii vor fi concediaţi.

Ioan Mintaş spune că firma îşi va achita obligaţiile financiare faţă de angajaţi de îndată ce îşi va primi banii pe lucrări. Scăderea încasărilor a provocat companiei dificultăţi la plata furnizorilor, care au cerut blocarea conturilor. Pentru a ieşi din acest impas, CIAC a declanşat pe 25 iunie procedura insolvenţei, cerere aprobată pe 11 iulie.