Organizatorii Tour of Bihor, competiţie ciclistă care trebuia să se desfăşoare între 9-12 iulie 2020, au decis să reprogrameze evenimentul pentru anul viitor. "A fost o decizie dificilă, având în vedere faptul că ne pregăteam pentru ediţia aniversară cu numărul 5, dar sănătatea şi siguranţa vine mai presus de orice, în această perioadă", a declarat Mariana Macovei, marketing şi comunicare Tour of Bihor.

Până la momentul declarării stării de urgenţă în România, îşi confirmaseră deja participarea la concurs 19 echipe, între care şi cele trei echipe italiene invitate să participe la Giro d'Italia 2020: Androni Giocattoli - Sidermec, Bardiani-CSF-Faizanè şi Vini Zabù - KTM, iar lista sponsorilor şi partenerilor era confirmată în proporţie de peste 60%. Organizatorii aveau confirmate echipele de arbitraj, primiseră toate avizele de la Primăria şi Consiliul Local Oradea, se pregăteau să trimită documentaţia legată de traseu la Direcţia de Drumuri şi începuseră negocierile cu câţiva parteneri noi pe partea de HoReCa (Hoteluri, Restaurante, Catering) pentru asigurarea cazărilor şi a meselor.

"Am fost nevoiţi să punem totul pe aşteptare. Către final de martie am primit de la Uniunea Ciclistă Internaţională (UCI) o informare cum că se suspendă toate evenimentele până la 1 iunie, iar spre final de aprilie am mai primit una, în care suspendarea a fost prelungită până la 1 iulie", spune Mariana Macovei. În condiţiile în care nu existau garanţii că nu va apărea o nouă amânare şi în lipsa unor reglementări clare pentru desfăşurarea în condiţii de siguranţă a evenimentelor sportive, organizatorii au decis amânarea competiţiei pentru anul viitor.

"În Tur sunt implicaţi mii de oameni - 300 sunt doar participanţii şi echipa de organizare, cărora li se adaugă susţinătorii şi spectatorii, fără de care această competiţie nu ar fi ceea ce este. Chiar dacă am fi avut reglementări, gândul că am putea pune în pericol sănătatea atâtor oameni, dacă o singură persoană nu ar fi respectat aceste reglementări, a fost suficient pentru a ne determina să decidem amânarea pentru anul viitor", a explicat Mariana Macovei. În plus, a mai precizat ea, situaţia creată de pandemie a pus şi presiune pe buget, în condiţiile în care sponsorii - potenţiali sau deja confirmaţi - s-au trezit în dificultate din cauza crizei.

Inclus în calendarul competiţional al Uniunii Cicliste Internaţionale, Tour of Bihor este primul tur ciclist din România implicat în programe de educare a copiilor şi primul tur ciclist transmis integral live în mediul online. Ediţia din acest an a Tour of Bihor era programată imediat după Turul Sibiului, pentru a oferi echipelor străine posibilitatea de a participa la două competiţii pe durata unei singure vizite la noi în ţară. Iniţiativa va fi pusă în practică la următoarea ediţie, fiind considerată, de organizatorii ambelor tururi drept o şansă de a repoziţiona România pe harta ciclismului internaţional.