În Bihor sunt instituții guvernamentale unde nu s-a vaccinat anti-Covid nici măcar un singur angajat, după cum reiese dintr-o raportare făcută de directorii acestora la solicitarea prefectului Dumitru Țiplea în prima reuniune a Colegiului Prefectural organizată joi offline în mai bine de un an.

Acesta le-a cerut șefilor de instituții „să se gândească serios”, apreciind ca „de neacceptat”, de pildă, faptul că doar 33% dintre angajații Ambulanței sunt vaccinați, deși lucrează cu persoane infectate.

Vaccinare și nu prea

O primă schimbare în maniera de lucru a fost consemnată chiar la această reuniune a Colegiului Prefectural, la care dr. Călin Soane, medic șef în cadrul Direcției de Sănătate Publică Bihor, a prezentat cifre statistice despre vaccinarea anti-Covid în județ, oferind unora și interpretarea (de pildă că s-a ajuns la 246 doze pierdute pentru că seara se desfac flacoane de ser pentru o persoană care dorește să se vaccineze, dar restul conținutului nu se mai administrează pentru că nu mai sunt apoi și alți doritori).

După ce reprezentantul DSP și-a încheiat prezentarea – care a inclus bilanțul îmbolnăvirilor de la începutul pandemiei, media infectărilor și deceselor din ultimele 14 zile, ce tipuri de ser preferă bihorenii (Pfizer fiind pe primul loc) – prefectul a cerut directorilor tuturor instituțiilor să prezinte situația vaccinării din cadrul acestora.

Aceasta nu este deloc roz, în unele instituții nefiind vaccinat nici măcar un singur salariat, iar în altele numărul acestora fiind mic: Inspectoratul Județean de Poliție – 40% (din 477 angajați), ISU Bihor – 25%, Poliția de Frontieră – 37,2%, AFIR – 30%, ITM - 26 vaccinați din totalul de 56, Inspectoratul Școlar – 53,14%, Garda de Mediu – 14 din 16, Garda Forestieră – 14 din 44, DSVSA – 54%, Direcția pentru Cultură – 3 din 6, Secția Drumuri Naționale Bihor – 21%, Direcția Regională Antifraudă – 48 din 123, Protecția Consumatorilor – 50%, CAS – 30%, Casa Județeană de Pensii – 40 din 88, Biroul Vamal Oradea – 54%, ABA Crișuri – 124 din 536, AJOFM – 54%, APIA – 50 din 105, Finanțele Publice – 40%, Direcția Agricolă – 24 din 43. Serviciul de Ambulanță Județean – 33%. Oficiul Județean pentru Calitatea Semințelor – 0 din 7 angajați, sucursala Agenției Domeniilor Statului – 2 din 2, DSP – 55%, Arhivele Naționale – 70% etc.

„Să vă aplecați serios!”

Prefectul Dumitru Țiplea a apreciat ca nesatisfăcător faptul că rata de vaccinare este scăzută atât la nivelul întregului județ (puțin peste 14% din populația eligibilă), cât și în rândul funcționărimii din instituțiile publice, criticând mai ales situația din Serviciul de Ambulanță Județean și cerând directorilor să-și convingă colegii să se imunizeze, mai ales că unele instituții au și structuri de Relații cu Publicul.

„Vă rog să vă aplecați serios asupra acestei situații. Nu mă pot abține să nu dau un exemplu, cel al Ambulanței. Doar 33% personal vaccinat este greu de acceptat, cu atât mai mult cu cât angajații lucrează direct cu persoane confirmate cu Covid”, a spus prefectul.

Mai mult, Țiplea a atenționat că i-au fost aduse la cunoștință situații în care angajații instituțiilor publice nu respectă nici regulile pentru prevenirea îmbolnăvirii, stând fără mască de protecție „câte 2-3 în aceeași mașină sau în birou”.

„Vaccinarea este un obiectiv principal al județului”, a spus prefectul, cerând ca bugetarii să se imunizeze prin vaccinare, cu atât mai mult cu cât scuza imunizării date de „trecerea prin boală” nu ține, fiindcă nu toate persoanele care au fost infectate dezvoltă imunitate la îmbolnăvire cauzată de virus.