Cimitirul municipal îşi va îmbunătăţi dotările prin achiziţionarea unei maşini speciale pentru transportul decedaţilor. "Dorim să achiziţionăm o maşină electrică pentru că este mai economică şi silenţioasă. Are un acumulator care se poate încărca şi nu deranjează slujba religioasă cu zgomotul produs de motor", a declarat miercuri Romulus Cosma, directorul Regiei Autonome a Pieţelor Agrement şi Salubritate (RAPAS) în subordinea căreie se află şi cimitirul municial "Rulikowski".

Pentru dotarea cimitirului cu o maşină nouă, conducerea regiei a reţinut în bugetul pe anul în curs suma de 50.000 lei, echivalentul a circa 12.000 euro. "Am prevăzut această sumă pentru că astfel de maşini sunt mai scumpe, deoarece au motorul modificat ca să circule la pas. Nu am putea folosi o maşină obişnuită pentru simplul fapt că şi dacă ar rula cu viteza întâi cortegiul funerar ar trebui să alerge după ea", a mai spus directorul.

Se extinde cimitirul

Noul vehicul pentru transportul decedaţilor va fi cu atât mai util cu cât RAPAS a preluat luna trecută de la Comunitatea Evreiască 8.000 de metri pătraţi de teren în cimitirul neolog. Suprafaţa de teren este în proprietatea municipalităţii dar a fost iniţial atribuită în folosinţă Comunităţii Evreilor care a renunţat la ea pe fondul scăderii dramatice a populaţiei evreieşti.

În schimb, cimitirul municipal va pierde 3 hectare din rezerva de 10 hectare pe care urma să se extindă. Aici va fi construită începând din septembrie viitoarea şosea care va fi pelungi strada Vaporului traversând pârâul Peţa şi va face legătura între strada Atelierelor şi şoseaua de centură. "Primăria ne-a promis că vom primi în compensare o suprafaţă de teren similară situată în strada Toamnei, pe amplasamentul fostei unităţi de antiaeriană", a spus directorul Romulus Cosma.

RAPAS şi-a prevăzut în bugetul pentru anul în curs în curs 130.000 lei pentru construcţia a peste un kilometru de gard în jurul noii suprafeţe şi amenajarea terenului astfel încât să poată fi folosit ca loc de veci.