Consiliul local face regulă nouă. Aleşii orădenilor au adoptat vineri, pe bandă rulantă, regulamentele privind funcţionarea cimitirului municipal aflat în grija Administraţiei Domeniului Public, a Poliţiei Locale şi a Comisiei Municipale de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului (CMUAT). De asemenea au fost instituite reguli noi în ceea ce priveşte serviciul de salubritate şi metodologia de închiriere a spaţiilor din şcolile orădene.

Mormânt la licitaţie !

Printre principalele modificări aduse vechiului regulament de funcţionare al cimitirului municipal din 1997, care a şi fost abrogat cu această ocazie, se numără prevederea expresă că "atribuirea în folosinţă a locurilor de înmormântare se face în ordinea numerică a rândurilor şi locurilor".

Persoanele care doresc un alt loc vor plăti o taxă majorată. Cererile pentru obţinerea locului solicitat se vor depune la Administraţia Cimitirului până la data de 25 a lunii, iar atribuirea locului se va face în data de 30 a lunii.

În cazul în care pentru acelaşi loc de înmormântare se vor înregistra mai multe solicitări, atribuirea acestuia se va face prin licitaţie. Dreptul de folosinţă asupra locului de înmormântare va fi de 7 ani pentru cele ocupate prin deces, respectiv 10 sau 20 de ani pentru locurile achiziţionate anticipat.

Toată lumea să aibă pubelă!

În ceea ce priveşte regulamentul de salubritate, acesta a fost modificat prin adăugarea la capitolul III a unui paragraf suplimentar. Alineatul prevede că "persoanele juridice (societăţile comerciale, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, etc) şi persoanele care desfăşoară profesii liberale (notari, avocaţi, etc.) au obligaţia de a deţine contract de salubritate".

Aceştia din urmă sunt obligaţi să deţină recipiente pentru depozitarea deşeurilor menajere, atât pentru sediul social, cât şi pentru fiecare punct de lucru în care îşi desfăşoară activitatea.

Modificarea a fost făcută la propunerea Poliţiei Locale, care în urma controalelor făcute la sediul unor firme sau persoane fizice autorizate, a avut surpriza să constate că, în lipsa unui contract de salubritate, multe dintre ele îşi aruncau gunoiul în pubelele asociaţiilor de proprietari cu care se învecinau.

Regulament pentru Poliţia Locală

Tot cu unanimitate de voturi şi fără comentarii a fost adoptat şi regulamentul de funcţionare al Poliţiei Locale, cu organigrama aferentă care cuprinde 68 de posturi.

De asemenea, consilierii au mai votat regulamentul de funcţionare al Comisiei de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului şi regulamentul privind monitorizarea consumurilor unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat din Oradea.

Acesta din urmă are anexată şi metodologia privind închirierea spaţiilor situate în incinta unităţilor de învăţământ. Măsura a fost luată ca urmare a faptului că multe instituţii şcolare din municipiu închiriau sălile de sport şi cele de clasă "la negru", fără ca acest lucru să se reflecte în bugetul instituţiei.