„Recunoștință și profund respect”. Cinci cadre medicale din Oradea au fost decorate, marți, de președintele Klaus Iohannis cu Ordinul Meritul Sanitar, în grad de Cavaler, „pentru implicarea și profesionalismul de care au dat dovadă, pentru efortul important depus în contextul măsurilor de combatere a pandemiei COVID-19”.

„Cavalerii” din Oradea

Festivitatea de decernare a Ordinului „Meritul sanitar”, acordat unui număr de 16 cadre medicale din care 5 din Oradea, a avut loc marți seară la Palatul Cotroceni, cu ocazia Zilei Naționale.

Pe lista medicilor recompensați pentru „efortul important depus în contextul măsurilor de combatere a pandemiei” s-au numărat medicii orădeni Dragoș Florin Botea, Dacz Monica Erika, Florea Marc, Alin Aurel Raul Suciu și asistent medical Alexandra-Angela Pop.

„Dragostea dumneavoastră pentru viață și semeni ne inspiră și ne responsabilizează. O parte dintre dumneavoastră v-ați oferit voluntari pentru a ajuta oamenii din state cu importate comunități românești să lupte cu noul coronavirus, participând la misiuni care v-au dus departe de casă, de cei dragi”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele României a încheiat cu formula „mă înclin cu recunoștință și profund respect în numele statului român în fața dumneavoastră”.

Cadrele medicale din Oradea decorate de președintele României au făcut parte din echipele de voluntari care au plecat în primăvară în Lombardia (Italia) și Republica Moldova pentru a ajuta populația grav afectată de primul val al pandemiei de COVID-19.

„Pentru merite deosebite”

Pe de altă parte, tot marți, Klaus Iohannis a acordat medalia Meritul Sanitar clasa a III-a, asistentei medicale Gabriela-Ioana Bordianu. Președintele României a mai conferit Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Cavaleri universităților de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, Iuliu Hațieganu din Cluj Napoca, Grigore T. Popa din Iași, Victor Babeș din Timișoara, George Emil Palade din Târgu Mureș și a celei din Craiova pentru efortul depus în contextul măsurilor de combatere a pandemiei de COVID-19.

Potrivit Legii 539 din 2003, Ordinul „Meritul Sanitar” se acordă medicilor civili sau militari și persoanelor cu studii superioare, cetățeni români sau străini, care au avut merite deosebite în domeniul ocrotirii sănătății populației, în combaterea de epidemii, în domeniul cercetării și practicii medicale sau în creșterea prestigiului științei medicale românești și în asigurarea asistenței medicale, atât pe timp de pace, cât și în situații de conflict armat sau de război.