Nouă persoane, dintre care şase s-au declarat cetăţeni bulgari, au fost reţinute, miercuri, la Punctul de trecere a Frontierei Valea lui Mihai Rutier, după ce documentele de identitate prezentate de cinci dintre ele s-au dovedit falsificate, a anunţat, joi, purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Bihor, subinspectorul Cătălin Simuţ.

„Cu ocazia verificării documentelor, au existat suspiciuni cu privire la autenticitatea documentelor bulgăreşti prezentate pentru control, motiv pentru care persoanele şi autoturismele cu care călătoreau au fost conduse la sediul Sectorului Poliţiei de Frontieră pentru verificări suplimentare", a declarat purtătorul de cuvânt.

Potrivit sursei citate, în urma investigaţiilor s-a stabilit că cinci dintre cărţile de identitate bulgăreşti sunt false, iar posesorii acestora sunt, de fapt, cetăţeni turci.

„Cetăţenii turci au declarat că intenţionau să meargă în Germania la muncă şi au apelat la însoţitorii lor, trei români şi un bulgar, pentru a-i ajuta cu acte de identitate şi transportul", a arătat subinspectorul Cătălin Simuţ.

Din cercetări a mai reieşit că turcii îşi procuraseră documentele de identitate bulgăreşti false prin intermediul însoţitorilor, trei români, toţi din judeţul Constanţa, şi un bulgar, în schimbul unor sume variind între 2000 şi 2500 euro, în contul lor călăuzele organizând şi transportul la graniţă, spre PCTF Valea lui Mihai, unde au fost descoperiţi însă de poliţiştii de frontieră.

"În urma investigaţiilor, poliţiştii de frontieră au început urmărirea penală împotriva cetăţenilor turci pentru tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat a României, fals privind identitatea şi complicitate la fals material în înscrisuri materiale. Cetăţenii români şi cel bulgar sunt cercetaţi pentru trafic de migranţi, complicitate la fals privind identitatea şi complicitate la fals material în înscrisuri oficiale", a declarat subinspectorul Simuţ.