Pentru a afla răspunsul la această întrebare academică, să vedem mai întâi cine este Cosmin Bursașiu, omul care l-a adus pe Kim în turneu prin țară. Cosmin e tipul acela cu șapcă de marinar, nelipsit de la orice manifestație împotriva regimului pesedist. Și totuși, nu este mitingist de profesie, ci doar un ins cu spirit civic accentuat.

Are o meserie, o firmă prosperă, vinde cauciucuri, ar putea să stea bine-mersi acasă în piscină să-și soarbă berea în tihnă. Dar nu o face, pentru că îi pasă. Îi pasă de țara în care trăiește. De câțiva ani aduce pe banii lui la Filarmonica din Oradea un tip absolut remarcabil. Roman Kim face minuni cu vioara lui, cu tehnica lui, cu repertoriul lui și cu ochelarii inconfundabili.

Domnul Bursașiu s-a gândit să-l aducă într-un turneu prin țară, fiind convins că lumea o să se bată să-l vadă și mai ales să-l asculte. Afacerile astea cu artiști sunt foarte complicate și, de obicei, de la marile trupe până la tinerii debutanți ai nevoie de sprijinul financiar al unor sponsori importanți.

Nu șiu dacă domnul Bursașiu va scoate banii investiți, probabil că nu. Dar trebuie să-i mulțumim că ne-a făcut un cadou minunat. Dați năvală sâmbătă, 6 iulie, la Sala Filarmonicii, de la ora 19, și dacă nu o să vă placă, veniți să vă cereți înapoi banii pentru bilet! Dar nu va fi cazul.

Ce este păcat într-o asemenea aventură artistico-financiară e că promotorii nu reușesc, de cele mai multe ori, să se coordoneze. În această perioadă este și minunatul Festival Medieval, printre cele mai tari manifestări de acest gen din țară. Ar fi fost perfect să-l aducem pe Kim în Cetate, în fața a mii de oameni.

Omul iese din zona lui de confort și nu are ezitări să cânte în locuri neconvenționale, așa cum nu se sperie, el, ditamai solistul de elită, să cânte rock la vioară. La cât talent are, ar putea lejer să interpreteze Hora Unirii în varianta reggae, iar mii de oameni să-i țină isonul. Păcat că cele două evenimente, Kim și Festivalul, în loc să se potențeze, se concurează.

Dar până la urmă, cine dracu’ e Roman Kim acesta? Mergeți să-l ascultați, însă verificați în prealabil dacă scaunul pe care vă așezați are spătar, că veți pica pe spate.