Orădeanul care a ajuns la spital, sâmbătă, rănit grav după ce un material pirotehic i-a explodat în mână este un mecanic specializat în depanarea pompelor de injecţie, pasionat de colecţionarea vestigiilor din cel de-al Doilea Război Mondial, pe care le dezgropa cu un detector de metale deţinut legal din 2016.

Potrivit surselor BIHOREANULUI, bărbatul în vârstă de 37 ani se numeşte Vlad Frijan, iar sâmbătă ar fi încercat să taie cu bomfaierul un obiect pirotehnic, moment în care acesta ar fi explodat, sfâşiindu-i mâna stângă şi rănindu-i grav zona feţei, în special ochii. Medicii sunt rezervaţi în privinţa şanselor sale de a-şi recăpăta vederea.

"Pacientul este supus la mai multe intervenţii chirurgicale în aceste zile. Din păcate, prognosticul este rezervat din punct de vedere oftalmologic", a declarat, luni, pentru BIHOREANUL, directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean Oradea, dr. Lucia Daina.

Orădeanul are leziuni grave şi la mâna stângă. Medicii au fost obligaţi să-i amputeze un deget, imediat după ce a ajuns la spital, iar ulterior şi partea superioară a altor două degete. "A suferit o intervenţie chirurgicală la palmă, i s-au refăcut nervii, tendoanele şi oasele, medicii fac totul ca să recupereze cât mai mult din mână", a mai spus directorul medical al Spitalului Judeţean.

Între timp, poliţiştii au declanşat o anchetă în caz, bărbatul fiind cercetat pentru vătămare corporală din culpă şi deţinerea unor muniţii interzise. Sursele BIHOREANULUI susţin că acesta a fost audiat, deja, însă nu a putut preciza exact ce obiect a tăiat. "Din descriere, a fost cel mai probabil, un detonator", spun surse judiciare.

În total, într-un atelier amenajat de bărbat într-o uscătorie de pe palierul imobilului în care locuieşte pe strada Vasile Alecsandri, dar şi în apartamentul său, poliţiştii şi pirotehniştii ISU Crişana au găsit peste 1.300 de muniţii şi elemente de muniţie, dintre care 483 de bombe şi alte proiectile provenite din al Doilea Război Mondial, cel mai mare fiind un proiectil de 100 mm, pentru tun antitanc.

După cum BIHOREANUL a mai scris, întreaga cantitate de muniţie a fost ridicată pentru a fi distrusă. "S-au identificat 1.366 bucăţi de muniţii şi elemente de muniţie (483 de bombe aruncător, proiectile de diferite calibre, grenade ofensive şi defensive, cartuşe, respectiv 883 elemente de muniţie) provenite din cel de-al Doilea Război Mondial, pe care le-a ridicat, transportat şi depozitat în condiţii de siguranţă, urmând a fi distruse ulterior prin explozie controlată", se arată într-un comunicat al ISU Crişana.

Nu este clar, deocamdată, câte dintre aceste obiecte de muniție erau funcționale și care este, concret, pericolul reprezentat de acestea. Contactată, luni, de BIHOREANUL, Camelia Roșca, purtătorul de cuvânt al ISU Crişana, nu a putut preciza aceste informații. "Marea majoritate (a materialelor de muniție n.r) nu pot fi verificate, pentru că sunt ruginite şi toate prezintă un pericol", a explicat maiorul Roşca.