Bărbatul care a murit marţi seară în urma unei altercaţii cu fiul său, în cartierul Prima Nufărul din Oradea, este un cunoscut antreprenor din Beiuş, Dinu Lupaş. Poreclit de cunoscuţi „Chiaburu”, la fel ca tatăl său, Lupaş a fost implicat în trecut în contrabanda cu produse petroliere, fiind chiar închis pentru evaziune fiscală şi înşelăciune.

Petrolist, din tată-n fiu

Petrolist celebru în anii ’90, când tatăl său i-a lăsat moştenire o avere considerabilă, inclusiv staţii de benzină şi pensiuni, pe DN 76, la ieşirea din Pocola spre Beiuş, precum și la ieşirea din Beiuş spre Drăgăneşti, Dinu Lupaş a continuat afacerile cu produse petroliere.

A intrat, însă, în aranjamente dubioase cu reţeaua de contrabandă de pe graniţa cu fosta Iugoslavie, care importa în acte benzină de avion (kerosen), scutită de plata accizelor şi taxelor, şi o vindea în România sub formă de benzină premium.

Lupaş a trăit pe picior mare o perioadă. Şi-a luat gardă de corp interlopi cunoscuţi, cum e Gabi Dinamită (Tămăşdan), Iosif Demeter şi Nelu Tomşe, zis Balcanu, cu care organiza petreceri de pomină, cu droguri, prostituate şi băuturi, mulţi beiuşeni povestind şi în prezent despre cum se plimba afaceristul, ziua în amiaza mare, prin centrul municipiului, înconjurat de bodyguarzi şi cu alai de muzicanţi care îi cântau melodiile preferate.

Reprofilat după puşcărie

Distracţia nu a ţinut, însă, mult, căci Dinu Lupaş a ajuns, şi el, în anchetă. A fost cercetat şi judecat sub acuzaţia de evaziune fiscală şi înşelăciune cu produse petroliere, anchetatorii susţinând că o parte dintre vagoanele de combustibil de contrabandă care intrau în ţară aveau stabilită destinaţia în acte la firma lui. În documente, Lupaș prelua „kerosen”, dar vindea mai departe benzină premium.

În urma procesului, în anul 2000, Chiaburu a fost condamnat definitiv la 7 ani de detenţie, din care a executat efectiv 5, fiind eliberat condiţionat în 2005. Prejudiciul creat în dauna statului, care se ridica la vremea respectivă la peste 50 miliarde lei vechi (aproximativ 1 milion euro acum) nu a fost niciodată recuperat.

Pentru a nu fi executat silit, încă dinainte de a fi condamnat, Dinu Lupaş a vândut staţia de benzină din Pocola, iar pe cea din Drăgăneşti, alături de celelalte proprietăţi pe care le avea, le-a trecut pe numele mamei sale.

După eliberarea din Penitenciar, el s-a reprofilat pe construcţii, ridicând două blocuri de locuinţe în Beiuş şi coordonând din umbră celelalte afaceri de pe numele mamei sale.

Ucis de fiu

Sursele BIHOREANULUI spun că afaceristul locuia de aproximativ doi ani în Oradea, într-un apartament de la etajul întâi al unui bloc din cartierul Prima Nufărul, unde marţi a fost înjunghiat de către fiul său.

Scandalul dintre tată și fiu a izbucnit în apartament, iar Dinu Lupaş a fost înjunghiat inclusiv în casa scării, în timp ce încerca să fugă. De altfel, holurile, scările şi intrarea în bloc s-au umplut de sânge.

Lupaş a murit marți seară la Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Județean din Oradea, după ce personalul medical a încercat multă vreme să-l resusciteze. 

Inițial, echipajele SMURD ajunse la fața locului au reușit să-l resusciteze, dar, ajuns la UPU, acesta a intrat din nou în stop cardiac. După manevre repetate, care au durat ore întregi, dar care s-au dovedit a fi zadarnice, personalul medical a constatat decesul bărbatului.

Fiul, un tânăr de 25 de ani, a fost dus la spital cu mai multe leziuni provocate de lovituri de cuțit, la nivelul gâtului, toracelui, abdomenului și membrelor. El a fost internat în secția de Chirurgie a spitalului și este în stare stabilă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!