Alegerea în Camera Deputaţilor a doi dintre consilierii locali din Oradea, Florica Cherecheş şi Ioan Cupşa, va pune la încercare relaţia din interiorul USL, putând duce la un conflict între PNL şi USL.

Motivul? Cum legea nu permite ca o persoană să fie în acelaşi timp ales local şi parlamentar, cei doi vor trebui să renunţe la calitatea pe care o au în Consiliul Municipal Oradea, iar locul lor va fi luat, conform legii, de următoarele două persoane de pe lista de candidaţi a USL înregistrată înaintea alegerilor locale la Biroul Electoral Judeţean.

Prima "rezervă" este un liberal, Ioan Tau, acţionar majoritar la o firmă distribuitoare de vopseluri, care a mai fost consilier local PNL pentru nouă luni, chiar anul aceasta (după ce fostul viceprimar Gheorghe Carp a plecat manager la Spitalul Judeţean, fiind înlocuit de Florica Cherecheş şi eliberând astfel un loc în Consiliu).  A doua rezervă este un PSD-ist, Călin Barabaş, angajat pe o funcţie administrativă la Spitalul Judeţean. Cum, însă, liberalii doresc ca în locul celor doi colegi care vor pleca la Bucureşti să vină alţi doi liberali, în PNL Oradea se discută deja despre a treia "rezervă" de pe lista candidaţilor USL la Consiliu, tânărul Adrian Felea, fiul fostului prorector al Universităţii, Ioan Felea, asistent universitar.

Ca urmare, liberalii vor cere conducerii PSD să-l convingă pe Barabaş să renunţe la pretenţia de a intra în Consiliul Local, însă rămâne de văzut dacă pesediştii vor accepta solicitarea, dat fiind că partidul lor tinde să devină tot mai puternic şi să pună în umbră PNL.

O posibilă sursă de tensiune în USL Bihor ar putea fi şi problema alegerilor anticipate pentru funcţia de primar al comunei Drăgăneşti, în condiţiile în care edilul ales astă-vară, Gheorghe Bogdan (aflat la al cincelea mandat), a fost ales duminică în Camera Deputaţilor. Aici, organizaţia PSD ar putea pretinde ca reprezentantul USL în viitorul scrutin local să fie tot un social-democrat, dar şi liberalii ar putea să avanseze o propunere în acest sens.