Orădenii cu venituri reduse vor putea solicita sprijin pentru plata încălzirii în noul sezon rece începând din 1 noiembrie.

Ajutoare pentru plata încălzirii

Conform unui comunicat trimis luni de Direcţia de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Oradea, populaţia poate beneficia de ajutor de încălzire, a cărui valoare se stabileşte în funcţie de veniturile solicitantului, şi de supliment pentru energie, acordat în sumă fixă, în funcţie de tipul combustibililor folosiţi.

În premieră, având în vedere majorarea pensiilor aplicată pentru o categorie mare de cetăţeni începând din septembrie, la atribuirea celor două forme de sprijin se va lua în calcul vechiul cuantum la acestora încasat de către solicitanţii de sprijin la plata încălzirii.

„Ca o noutate pentru sezonul rece 2024-2025, pensionarii care solicită ajutorul pentru încălzirea locuinței și suplimentul pentru energie trebuie să prezinte ultimul talon de pensie emis înainte de recalcularea acestora, mai precis talonul de pensie aferent lunii august 2024”, se arată în comunicatul DASO. 

Pentru iarna care vine...

În sezonul de termoficare aflat la început, ajutorul de încălzire se va acorda pentru perioada 1 noiembrie 2024 – 31 martie 2025 sau, în funcţie de data depunerii documentaţiei, pentru o parte din această perioadă.

La fel ca şi până acum, ajutorul la plata costurilor cu termoficarea se va acorda familiilor ori persoanelor singure cu domiciliul sau reşedinţa în Oradea, în funcţie de venitul net mediu lunar şi sistemul de încălzire utilizat (energie termică, gaze naturale, energie electrică, lemne sau combustibili petrolieri).

Potrivit informării DASO, „cuantumul ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei se va raporta la valoarea de referinţă în funcţie de sistemul de încălzire şi de venitul net pe membru de familie sau persoană singură".

Invers proporţional cu veniturile

Trebuie subliniat că, „valoarea de referinţă a ajutorului pentru încălzirea locuinţei cu energie termică se stabileşte, lunar, în limita consumului mediu, în funcţie de preţul local al energiei termice facturate populaţiei". 

Concret, pentru cel mai mic venit, de până la 200 lei lunar, compensarea este de 100%, raportată la valoarea de referinţă de 250 lei lunar - în cazul gazelor naturale, 500 lei lunar - în cazul energiei electrice şi 320 lei lunar pentru lemne ori combustibili petrolieri.

Ajutorul acordat pentru plata încălzirii scade direct proporţional cu creşterea veniturilor solicitantului.

Astfel, valoarea minimă a compensării coboară la doar 10% pentru solicitanţii cu venituri între 1.280,1 lei şi 1.386 lei pe membru de familie, respectiv de 1.280,1 lei şi 2.053 lei pentru persoanele singure.

Aici, compensarea va fi de doar 25 lei în cazul gazelor naturale, 50 lei pentru energie electrică şi 32 lei pentru lemne ori combustibili petrolieri.

Conform statisticilor oficiale, consumul mediu lunar pentru Oradea este, în noiembrie, pentru un apartament cu două camere, de 1,19 gigacalorii, pentru a urca la un nivel maxim de 1,36 gigacalorii în următoarele două luni, decembrie şi ianuarie.

Un supliment pe tot anul 

În ceea ce priveşte suplimentul pentru energie, acesta se acordă lunar, pe toată perioada anului, începând din 1 noiembrie 2024 până în 31 octombrie 2025. Acesta va fi o sumă fixă, în funcţie de felul energiei folosite.

Astfel, pentru gaze naturale şi energie termică, valoarea suplimentului este de 10 lei pe lună, pentru lemne ori combustibili petrolieri este de 20 lei pe lună, iar pentru energie electrică, de 30 lei pe lună.

Suplimentul de energie se acordă pentru cheltuielile cu iluminatul locuinţei, susţinerea facilităţilor de gătit şi asigurarea apei calde.

Care sunt pașii de urmat 

Cererile pentru cele două forme de ajutor, care se pot descărca din galeria de documente anexată articolului, pot fi ridicate de potenţialii solicitanţi și de la sediul DASO din strada Primăriei 42, de luni până miercuri între orele 7:30 - 16:30, joi este program prelungit până la ora 18:30, iar vineri e cu orar scurtat până la ora 16.

Pentru a evita aglomeraţia la sediul DASO distribuirea formularelor se va face şi prin intermediul Centrelor Sociale Multifuncţionale Rogerius ll (str. Ep. Ioan Suciu nr. 1, bl. ZP1), Ioşia II (Aleea Călinului, nr. 9) şi Nufărul (str. Nufărului, nr. 47, bl. D111), în intervalul de funcţionare a acestora.

"Cererea însoţită de documentele doveditoare privind componenţa familiei şi veniturile realizate de către membrii acesteia, precum şi celelalte documente necesare se pot transmite către instituţia noastră şi on-line, pe adresa contact@daso-oradea.ro", a precizat DASO.

Numărul orădenilor care au beneficiat de ajutor de încălzire în precedentul sezon rece 2023 - 2024 a fost de 1.450 solicitanţi, în scădere de la 2.010 beneficiari în iarna 2022-2023.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!