Un prieten din Sibiu îmi povestea cu amărăciune că în fosta capitală culturală europeană, în loc de germană se vorbeşte mai mult olteneasca cu accent de Vâlcea. Locul saşilor a fost luat, tiptil, de olteni, iar localnicii n-au avut nicio reacţie. Nici nu-i de mirare, că veneticii erau desculţi.

Până când a fost numit directorul Casei de Cultură a Municipiului, nici eu n-am auzit când Flavius Bunoiu a venit din Oltenia la Oradea. Omul a fost răsplătit pentru că în campania electorală a lipit, cu talent, afişe cu liberali. Odată ajuns stăpân pe banii publici şi-a adus gaşca să se aboneze la fondurile Primăriei.

La o conferinţă de presă pe această temă, la nervi sau din prostie, ne-a explicat că el a avut o înţelegere cu primarul Bolojan, prin care, pe lângă funcţia de director, mai lucrează la ziarul propriu, ba mai mult, prestează şi la un post de televiziune, pentru că nu-i ajung banii din salariu. Cum s-ar spune: "Tot el e cu foamea-n gât / Şi tot el face urât".

Dacă înţelegerea cu primarul s-ar fi referit la cărat de lăzi în SRL-ul acestuia de la Aleşd, nimic de comentat. Dar oare chiar aşa mare om de cultură e junele Bunoiu încât municipalitatea trebuie să-i facă toate hatârurile?

Am mai avut un exemplu, tot cu un om de-al lui Bolojan, care a procedat însă altfel decât Bunoiu. Domnul Florin Morar a fost numit director la Regia Apă-Canal, dar după câteva luni şi-a dat demisia şi a preferat să lucreze în privat, unde câştiga mai bine.

Directorul de la Casa de Cultură, însă, vrea şi la privat şi la stat. Că deh, el centrează, el dă cu capul. Sunt curios cât timp edilii vor mai ascunde Bunoiul sub preş.