Desfăşurare impresionantă de forţe zilele trecute la Beiuş, unde procurorii au descins în locuinţa fostei şefe a Corpului de Control Comercial din Primărie, Rita Burz, şi în casa unui inspector din cadrul Biroului impozite şi Taxe locale, Doru Clop.

Oamenii legii au ridicat acte şi chiar calculatoarele personale ale celor doi, dar nu pentru a proba vreo faptă de corupţie. Motivul era cu totul altul: Burz şi Clop s-au trezit cu dosare penale pentru că s-au folosit de identitatea unor colegi din Primărie, pentru a-l denunţa pe primarul Adrian Domocoş.

Către toţi

"Din partea unor salariaţi care nu vor să fie implicaţi în ilegalităţile pe care domnul primar Domocoş Adrian le comite cu gaşca lui, sfidând nu doar legea, ci şi comunitatea de care a fost ales, de parcă Primăria ar fi un SRL".

Astfel încep zeci de sesizări care, începând din primăvara anului trecut, au fost trimise Curţii de Conturi, Poliţiei Bihor, Direcţiei Generale Anticorupţie, Parchetului Bihor şi celui de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, DNA, Ministerului Administraţiei şi Internelor, dar şi ziarelor locale şi centrale.

Împărţite pe capitole, sesizările vorbesc de angajări şi concedieri abuzive, cheltuieli şi investiţii ilegale şi contracte dubioase încheiate de primarul Beiuşului în ultimii ani, fapte care,  "arată că în Primăria Beiuş au loc furturi de milioane de lei în fiecare an".

Mama, consilierele şi investiţiile

Reclamanţii susţin că edilul împarte posturi pe cu totul alte criterii decât cele de competenţă, fără respectarea procedurilor legale. Sesizările fac referire la modul în care fostele consiliere personale ale edilului, Simona Petruş şi Daniela Codrean, au fost puse la şefia Compartimentului de Investiţii şi Achiziţii Publice, fără concurs. Mama primarului, Raveica Domocoş, deşi la vârsta pensionării, a ajuns contabilă la Compania de apă, unde lucrează, ca director economic, şi fostul consilier economic al lui Domocoş, Adrian Şandor, care în 2009 a suferit o condamnare de doi ani de închisoare, pentru evaziune cu produse petroliere.

Primarului i se mai reproşează şi că ar fi avizat sume exorbitante pentru clubul de fotbal aflat în administrarea Consiliului Local (700.000 lei pe an), dar şi că a acceptat deconturi umflate depuse de firmele cu care Primăria avea contracte. Un exemplu ar fi la renovarea Liceului Pedagogic, unde "lucrările realizate de firma Krika au ajuns la o sumă destul de mare pentru că trebuia renovată casa primarului". Un alt exemplu vizează achiziţia camerelor video din Primărie, deşi "firma angajată nici nu avea autorizaţie pentru acest obiect de activitate".

Abonaţii

Altă reclamaţie vorbeşte despre modul în care o serie de contracte au ajuns la un cunoscut afacerist local, Ioan Dărăban, patronul firmei Evalstar Serv, pentru colectarea selectivă a deşeurilor, construirea a patru locuinţe duplex pentru romi, reabilitarea Parcului Central şi a grădiniţelor din oraş, extinderea spaţiilor verzi, refacerea faţadei Spitalului Municipal, a Liceului Samuil Vulcan Beiuş şi reamenajarea Parcului Mihai Eminescu, cel din urmă contract fiind atribuit pentru 500.000 de lei, dar plătit cu 900.000.

O altă acuzaţie vizează schimbarea sistemului de iluminat public din oraş, contract pentru care caietul de sarcini a fost întocmit de un funcţionar a cărui firmă a şi realizat ulterior lucrarea. "Lucrarea a fost câştigată de o firmă din Timişoara, dar a fost executată de un consilier din Primărie, Adrian Gal, finul viceprimarului Gheorghe Costin. În timp ce era pontat în instituţie, el stătea agăţat pe stâlpii de iluminat să lucreze. Deci, a luat bani din două locuri", se arată în sesizare.

Reclamanţi, anchetaţi

Acuzaţiile înşirate pe 10 pagini au stârnit interesul "organelor". "Unele informaţii nu s-au confirmat, motiv pentru care s-a dispus neînceperea urmăririi penale, dar s-a disjuns cercetarea pentru altele. Sunt multe aspecte analizate, cum ar fi şi licitaţia pentru schimbarea iluminatului public", a declarat unul din ofiţerii Serviciului de Investigare a Fraudelor, aflaţi şi ei între destinatarii sesizărilor.

Poliţiştii au decis să le cheme la audieri pe cele două femei ale căror nume apăreau pe sesizări, Simona Petruş şi Beatrice Şerb, dar acestea au negat orice legătură cu reclamaţiile şi au depus o plângere la Parchet, cerând "identificarea autorului şi tragerea lui la răspundere pentru fals  privind identitatea".

O altă plângere a fost depusă de primar, pentru denunţ calomnios, la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism din Oradea. "Am cerut să se găsească autorii, deoarece din 2010 mă tot cercetează din cauza lor. În fiecare an au depus plângeri, tot adăugând acuzaţii. Ultima variantă avea 12 acuzaţii, dar toate au fost clarificate, am fost exonerat de orice vină", spune primarul.  

Domocoş susţine că, de când conduce Primăria, angajările şi concedierile s-au făcut strict pe lege, iar activitatea instituţiei e permanent monitorizată. "Sunt verificat de organisme abilitate să controleze achiziţiile publice, iar Curtea de Conturi vine anual", zice edilul. Cât despre averea acumulată, despre care reclamanţii susţin că e nejustificat de mare, spune că e doar pe muncă. "Am muncit şi pot dovedi fiecare leu. Dacă era ceva, găseau până acum", a declarat el BIHOREANULUI.

Percheziţii în birou

03 Rita.jpgCu atâtea "organe" angrenate în căutarea delatorilor, nu e de mirare că, în timp ce plângerile împotriva primarului nu au fost soluţionate, aceştia au fost identificaţi. Suspecţii sunt Rita Burz (foto), fosta şefă a Corpului de Control Comercial din Primărie, şi inspectorul Doru Clop, de la Biroul Impozite şi Taxe. Ambii aveau motive: Burz, care a fost şi liderul Sindicatului, era un ghimpe în coasta edilului, aşa că pentru a scăpa de ea Domocoş a desfiinţat compartimentul şi a "restructurat-o". Cât despre Clop, al cărui tată e în conducerea PDL Beiuş, şi acesta avea tot interesul să-l compromită pe primarul liberal.

Pentru a-i dovedi pe cei doi suspecţi, procurorii le-au percheziţionat locuinţele acum două săptămâni, luând dosare întregi cu acte şi calculatoarele personale, care urmează să fie supuse unui control informatic. "S-au purtat cu mine ca şi când aş fi un infractor periculos. Poate am contribuit şi eu cu unele informaţii la sesizări, vrând-nevrând. Doar se discută mult pe seama activităţii primarului... Însă nu le-am trimis eu!", se jură Burz. Chiar dacă la ea acasă s-a găsit un teanc de plicuri cu noi reclamaţii pregătite pentru expediere, femeia neagă vehement. "Nu e adevărat, s-au găsit doar acte de înfiinţare a unor firme, eu cu asta mă ocup acuma", zice ea.

Burz e revoltată pentru că, în loc să se ocupe de "lucruri serioase", procurorii anchetează "oameni nevinovaţi". "Dacă tot au citit reclamaţiile, de ce nu le verifică? Ce e mai important, ce se scrie acolo sau cine semnează?", se întreabă ea.

Pe două fronturi

Interpelat în chestiune, prim-procurorul Parchetului Beiuş, Gligor Sabău, a refuzat să facă orice comentariu, motivând că atât timp cât anchetele sunt în desfăşurare nu poate oferi nicio informaţie.

Primarul e pregătit, însă, şi el de război. "Sunt convins că până la urmă se va termina toată şarada. Sincer, eu nu i-am bănuit pe Burz şi pe Clop. Oricum, aştept ca procurorii să-şi termine treaba, după care voi face plângere pentru denunţ calomnios şi voi cere daune morale, pentru că mi-au prejudiciat imaginea", spune Domocoş, convins că denunţătorii au fost doar unelte folosite de adversarii politici care, în prag de alegeri, vor să-l compromită. "Numai că nu au cu ce", zice el ferm. Aşa să fie?...


ABUZ
Anchetat pentru Unicarm

Pe lângă declaraţiile pe care trebuie să le dea la Poliţie din pricina reclamaţiilor depuse de subalternii săi, primarul Adrian Domocoş e cercetat şi pentru că a permis ridicarea fără autorizaţie a unei unităţi Unicarm.

BIHOREANUL a relatat la începutul anului povestea magazinului ridicat fără acte şi lipsa de reacţie a Primăriei pentru remedierea situaţiei. În loc să dispună intrarea firmei în legalitate, funcţionarii i-au dat o amendă de 2.000 lei şi, deşi certificatul de urbanism prevedea necesitatea acordului de mediu pentru autorizarea construcţiei, au emis autorizaţia abuziv, ignorând lipsa actului. În acest caz, Adrian Domocoş este cercetat pentru abuz în serviciu.

Citiţi şi "Şpăgi în serie: Primarul Beiuşului, Adrian Domocoş, trimis în judecată şi în "dosarul Unicarm""