Tribunalul Satu Mare s-a pronunţat, marţi, asupra propunerii de arestare preventivă formulată de procurorii DNA Oradea în cazul lui Viorel Amariei şi Alexandru Voinea, acuzaţi că au pretins 3 milioane de lei ca să obţină prin intermediul fostului vicepremier Daniel Chiţoiu bani guvernamentali pentru datoriile CET Oradea.

Decizia instanţei nu este definitivă. Ea poate fi contestată, în termen de 48 de ore de la pronunţare, iar în acest caz procesul se va relua la Curtea de Apel Oradea.

Potrivit unor surse judiciare, nici Viorel Amariei şi nici Alexandru Voinea nu recunosc acuzaţiile care li se aduc.

Cine sunt cei doi "băieţi deştepţi"? Alexandru Voinea este un om de afaceri din Bucureşti, patronul unei firme de intermedieri imobiliare profilate pe achiziţia de păduri şi terenuri agricole, în timp ce Amariei este un cunoscut interlop sătmărean, patron al unui local din municipiul Satu Mare, implicat în mai multe scandaluri locale.

Ultimul s-a consumat în 2011, când bărbatul a fost prins de poliţiştii de frontieră la volanul unui Aston Martin furat din Italia. Interlopul a încercat să scape declarând că a cumpărat maşina de la un italian, cu 58.000 euro, însă până la lămurirea problemei, maşina a fost indisponibilizată.

Atunci, pentru a-şi recupera autoturismul, Amariei a apelat la ajutorul a doi amici de-ai săi poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţiei Satu Mare, agentul Felician Jurj şi comisarul şef Vlad Boşca, care, la rândul lor, au intervenit pe lângă procurorul care făcea cercetările în dosar, încercând să-l convingă să îi restituie interlopului maşina, motiv pentru care cei doi au şi ajuns în atenţia procurorilor DNA Oradea pentru trafic de influenţă, ancheta nefiind, încă, finalizată. În acelaşi dosar, Amariei este anchetat pentru cumpărare de influenţă.

Acum, în noul dosar deschis pe numele interlopului, acesta e anchetat împreună cu afaceristul Alexandru Voinea pentru trafic de influenţă în formă continuată.

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, procurorii DNA au anunţat, luni, reţinerea celor doi indivizi care se oferiseră să rezolve, pentru unul dintre furnizorii de cărbune ai CET-ului orădean, bani guvernamentali din care acesta să îşi recupereze din paguba provocată de centrala termică prin neplata mărfii livrate.

Citiţi detalii despre acest caz, în articolul: "DNA acuză: Trafic de influenţă la nivel înalt pentru datoriile CET Oradea!"