De ceva vreme există tensiuni între locatarii care au avut ghinionul să se nască într-o zonă unde după Revoluţie au răsărit puzderie de biserici şi slujitorii Domnului. Asta cu atât mai mult cu cât deja numărul lăcaşelor de cult amplasate între blocuri este cu mult mai mare decât al garajelor.

Dacă aveţi impresia că doar zgomotul brutal al clopotelor îi deranjează pe megieşi, vă înşelaţi. E drept că trepidaţiile fac să-ţi tremure proteza în paharul de pe noptieră, mai ales dacă locuieşti pe strada Sfântul Apostol Andrei, în blocurile mascate de falnica ctitorie a Domnului. A domnului Filip, dacă nu mă înşel, că domnia sa era primar când şi-a dat acordul pentru o asemenea intruziune.

Dar nu doar clopotele fac gălăgie, ci şi slujbele distribuite cu generozitate prin difuzoare scoase afară din biserică.

Nu înţeleg de ce slujba trebuie să se audă pe toată strada, mai ales că prin asta se pot atinge anumite sensibilităţi. Nu toţi beneficiarii slujbei sunt credincioşi, aşa că ateii se pot considera discriminaţi. Apoi, nu toţi credincioşii sunt dispuşi să-şi petreacă dimineţile de duminică ascultând slujbe de alt rit.

Cred că cea mai importantă formă de respect este respectul reciproc. E loc pentru toată lumea, şi pentru enoriaşii care se pot ruga în linişte în lăcaşurile de cult, şi pentru vecinii care doresc să mai zacă în pat după o săptămână de muncă.

Poliţia, deşi a fost chemată la faţa locului, a fost izbită brusc de un fel de evlavie care a împiedicat-o să ia măsuri împotriva celor care poluează fonic zona. La fel cum a făcut-o şi când s-a ridicat ilegal sinistrul gard pe dealurile Oradei, fără ca responsabilii de la Mănăstirea Sfintei Cruci să fie obligaţi să aducă amplasamentul la starea iniţială.

Lipsa asta de fermitate şi până la urmă modul discriminator în care organele tratează cultele faţă de cei păcătoşi ar putea duce la asperităţi nedorite de nimeni.

Pun pariu că dacă lângă o biserică ce varsă zeci de decibeli cu rugăciuni ar veni un june cu o boxă în care să pună ceva heavy metal, Poliţia ar alege să-l amendeze doar pe rocker.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!