Maşina de vot a PNL face regulile în Consiliul Local. Reprezentanţii PSD au anunţat în deschiderea şedinţei extraordinare de marţi că nu vor vota 9 proiecte de hotărâre apărute subit pe ordinea de zi. "Grupul PSD nu va vota proiectele de hotărâre de la punctul 24 până la 33. Grupul se va abţine de la votarea acestor materiale pentru că nu a avut timpul necesar să le studieze", a declarat în numele colegilor pesedistul Ioan Bonchiş.

Cei patru social-democraţi prezenţi în sală s-au abţinut de la vot iritaţi că la începerea şedinţei de la ora 14 pe site-ul municipalităţii erau postate doar 24 de puncte de pe ordinea de zi, iar alte 9 le-au fost puse în faţă abia la începerea lucrărilor.

Potrivit secretarului Consiliului Local, Ionel Vila, proiectele de hotărâre au fost postate pe portalul municipalităţii îndată ce au fost preluate de structurile din Primărie care le-au emis. "Le-am pus pe site imediat ce le-am primit. Majoritatea, erau pe internet încă din cursul zilei de luni. Poate dacă ar fi existat şi o şedinţă pe comisii înaintea celei în plen nu s-ar fi ajuns în această situaţie, dar la şedinţele extraordinare, care au un caracter de urgenţă, nu sunt obligatorii întâlnirile pe comisii", a declarat Vila.

Hotărâre retroactivă

Publicarea pe portalul municipalităţii în ultima clipă a unor materiale importante, cum ar fi aprobarea unui nou împrumut de 100 milioane lei sau aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai celei de a doua etape de lucrări la Pasajul Vulturul Negru, nici măcar nu a fost singurul motiv de nemulţumire a grupului PSD.

Deşi, conform regulilor jocului democratic, Consiliul Local, echivalentul parlamentului orădean, este deliberativul care ia hotărâri, iar Primăria, similar unui guvern orăşenesc, este executivul care le pune în aplicare, consilierii locali s-au trezit puşi în situaţia să aprobe ulterior lucrări deja executate de Primărie. "Suntem chemaţi să aprobăm dezafectarea pasarelei peste linia ferată de la dealul Ciuperca în condiţiile în care, ştie toată lumea, aceasta a fost demolată încă de săptămâna trecută. De ce nu s-a pus în discuţie înainte acest lucru?", a întrebat consilierul social-democrat Doina Bunea.

Interpelarea social-democratei i-a luat prin surprindere pe reprezentanţii municipalităţii. "Solicitarea privind demolarea pasarelei a fost înaintată în data de 21 august de către Direcţia Management Proiecte cu Finanţare Internaţională", a declarat Nadia Haş, şeful Direcţiei Economice, de care ţine Serviciul Patrimoniu. Intervenţia directoarei explică însă doar faptul că şedinţa de marţi a fost prima de la depunerea solicitării de demolare, nu şi faptul că dezafectarea construcţiei s-a făcut fără aprobarea Consiliului Local. În acest context, maşina de vot PNL-UDMR (12, respectiv 6 consilieri prezenţi) a aprobat retroactiv dezafectarea pasarelei, în vreme ce social-democraţii s-au abţinut de la vot.

Fără verificări!

De altfel, votul masiv al coaliţiei locale a trecut fără discuţii peste cererile opoziţiei inclusiv în cazul pasajului Vulturul Negru. Cu ocazia dezbaterilor pe marginea indicatorilor tehnico-economici ai celei de a doua etape de lucrări la pereţii şi cupola pasajului, consilierul Adrian Stângă a cerut CL să înfiinţeze o comisie care să analizeze circumstanţele care au dus la blocarea lucrărilor la mozaic şi să caute soluţii de depăşire a crizei. "Acolo lucrarea a fost subevaluată", a spus social-democratul.

În replică, viceprimarul Mircea Mălan, principalul personaj vizat de critici, a arătat că proiectul de hotărâre se referă la pereţii şi acoperişul pasajului şi nu la mozaic. "Dacă se doreşte, putem analiza cauzele care au dus la această situaţie, dar acum, în acest proiect de hotărâre, nu este vorba de mozaic", a spus Mălan.

Dar se pare că nu se doreşte... Poziţia viceprimarului a fost apărată prin vot de toţi colegii liberali. Propunerea PSD de înfiinţare a unei comisii a fost repinsă prin votul masiv al liberalilor, cu accceptul tacit al grupului UDMR, care s-a abţinut de la vot. În final, proiectul de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici, în fond o formalitate, a fost aprobat fără emoţii de consilierii coaliţiei la putere. Semn clar că, la un an înaintea algerilor locale, maşina de vot încă funcţionează...